Delegația României s-a întors cu rezultate bune de la Campionatele Mondiale de futnet (tenis cu piciorul) categoria U21 masculin, respectiv senioare desfășurate în Cehia la Nymburk cu participarea a 10 națiuni de pe trei continente (Europa, Asia și America de Sud).

 

Deplasarea la Nymburk s-a efectuat sub egida Asociației Futnet România (președinte, Sorin Bogdan). Echipa de juniori a fost alcătuită în exclusivitate de sportivii CS Tengo Salonta, conduși de antrenorul Vasile Sorean. După un parcurs foarte bun în faza grupelor (victorii pe linie, fără set pierdut) tricolorii s-au calificat în sferturi unde au dat de adversari redutabili.

La proba de simplu, Nagy Darius a obținut o victorie prognozată în fața reprezentantului Irakului, scor 2-0 (11-5, 11-4), în semifinale, însă, a cedat în disputa adversarului sud-coreean, la capătul a două seturi extrem de echilibrate (11-9, 12-10). În finala mică, sportivul de la Tengo Salonta a câștigat în fața reprezentantului Slovaciei, scor 2-0 (11-1, 11-4), urcând, astfel pe ultima treaptă a podiumului.

 

Aproape de podium

La dublu tricolorii au depășit Spania, în sferturi, scor 2-0 (11-2, 11-4), în semifinale au pierdut, însă, în fața Slovaciei (2-1 la general, pe seturi: 14-12, 6-11, 11-7), în set decisiv, după care, tot la mare luptă, s-a pierdut și meciul pentru locul trei, 1-2 (12-10, 5-1, 5-11) cu Coreea de Sud. Chiar și așa, clasarea este una onorabilă.

La proba de triplu, tot Coreea de Sud a frânt visul românilor de a cuceri o medalie, asiaticii câștigând în sferturi cu scorul de 2-0 (11-9, 11-6). România a terminat totuși cu o victorie competiția, în meciul pentru locurile 5-6, învingând naționala Franței, scor 2-0 (11-7, 11-4). De menționat faptul că fiind competiție de juniori, s-a jucat cu două căderi.

Alături de Nagy Darius, singurul medaliat din delegația României, antrenorul Vasile Sorean a mai mizat pe Denis Purjea, Csősz Krisztián Marc Bence, Lăzău Norbert și Bondár Bertalan, ultimii trei fiind reprezentanții generației U17, care au fost ”căliți” la aceste mondiale.

Salonta a avut două jucătoare și la naționala feminină, care a reușit clasări onorabile la Nymburk. Mădălina Istrate, Neag Andrea au contribuit și ele la clasările obținute de echipa condusă de Daniel Săsărman (locul 4 la simplu și la dublu, respectiv locul 5, la triplu - victorie cu 2-0 în fața Danemarcei).

Bilanțul juniorilor a clasat România pe locul 4 pe națiuni, iar cea a fetelor pe locul 5.

 

Progresul celorlalţi

“Aș fi vrut să avem cel puțin două clasări pe podium, dar văzând numărul mare de participante, dar mai ales progresul făcut de țări precum, Franța, Elveția sau Coreea de Sud, care posedă posibilități financiare net superioare nouă, consider rezultatele obținute, drept succese” a concluzionat Vasile Sorean, antrenorul naționalei de juniori.

 

România vs restul lumii

Pentru a vedea o imagine de ansamblu despre futnetul mondial, trebuie făcute următoarele precizări: în Franța există patru ligi de seniori și 2 de juniori, Elveția are trei ligi la seniori și 2 la feminin, în Coreea de Sud există 1 milion de seniori și juniori legitimați, iar Irakul dispune de un susținător financiar potent, care sigură naționalelor condiții excelente de pregătire. Debutantă la Mondiale, naționala Spaniei a fost condusă de românul Sorin Rădoi, fost fotbalist, actualmente directorul echipei U21, al clubului Villarreal. La Nymburk, alături de tricolori s-au luptat pentru medalii naționalele Cehiei, Slovaciei, Ungariei, Elveției, Poloniei, Danemarcei, Franței, Italiei, Spaniei, Coreei de Sud, Columbiei, Indiei, și a Irakului.