Bilanț pe luna mai în urma controalelor ITM Bihor - Amenzi mari şi multe avertismente
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, în luna mai 2017, au fost controlate 366 de unităţi, fiind aplicate 543 de sancţiuni contravenţionale, din care 67 amenzi în cuantum de 483.200 lei şi 476 de avertismente.
Din totalul de 543 de sancţiuni aplicate de ITM Bihor în luna mai, 333 au fost sancţiuni în domeniul sănătate şi securitate în muncă, iar 210 au fost sancţiuni în domeniul relaţiilor de muncă. În domeniul sănătate şi securitate în muncă la ITM Bihor, în luna mai, figurează 167 de unităţi controlate.
„Cu ocazia controalelor efectuate, s-au constatat numeroase abateri de la respectarea aplicării legislaţiei în vigoare şi s-au aplicat 333 de sancţiuni contravenţionale, din care 18 amenzi în cuantum de 101.500 lei şi 315 avertismente”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ITM Bihor.
În domeniul SSM, luna trecută, din totalul de 333 sancţiuni, 18 au fost amenzi, iar 315 au fost avertismente. Pentru deficienţele constatate au fost dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate. În domeniul relaţiilor de muncă, în mai 2017 au fost controlate 199 de unităţi, aplicându-se 210 sancţiuni contravenţionale, din care 49 amenzi în cuantum de 381.700 lei şi 161 avertismente.
În domeniul relaţiilor de muncă, luna trecută, din totalul de 210 sancţiuni, 19 sunt amenzi pentru munca fără forme legale, în cuantum de 310.000 lei, iar 191 sunt sancţiuni pentru neconformităţi, altele decât munca fără forme legale.
Pentru deficienţele constatate au fost dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate.
În perioada 9-13 mai 2017, s-a desfăşurat Campania naţională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul contrucţiilor. În domeniul relaţiilor de muncă, au fost controlaţi 29 de angajatori, dintre care 17 au fost sancționați. Au fost aplicate 27 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 103.100 lei.
Au fost identificaţi șapte angajatori care practicau muncă fără forme legale de angajare, fiind depistate 22 de persoane care lucrau fără forme legale de angajare. În acest sens, au fost aplicate şase amenzi în valoare totală de 90.000 lei. Au fost dispuse 85 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. În domeniul securităţii şi securităţii în muncă au fost controlaţi 32 de angajatori, tot atâţia fiind sancţionaţi. Au fost aplicate 92 de sancţiuni contravenţionale, din care 85 avertismente şi șapte amenzi în valoare de 41.000 lei. Au fost dispuse 92 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. Potrivit informațiilor oferite de ITM Bihor, în cursul lunii mai 2017, la sediul instituției s-au depus spre înregistrare două notificări cu privire la intenţia de concediere colectivă în conformitate cu prevederile art.70 din Legea nr.53/2003 Codul Muncii. Notificările se referă la intenţia de concediere colectivă, în perioada iunie-august 2017, a unui număr estimativ de 89 de salariaţi din domenii de activitate ca fabricarea mobilei și a industriei petroliere. Pe de altă parte, tot luna trecută au avut loc 18 accidente de muncă, toate soldate cu incapacitate temporară de muncă.
„Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, în exercitarea atribuţiilor de control a dispoziţiilor legale în domeniile sale de competenţă, susţine respectarea drepturilor celor care muncesc şi nu acceptă sub nici o formă desfăşurarea muncii fără forme legale, urmârind cu prioritate eradicarea acesteia prin aplicarea pârghiilor legale. Siguranța lucrătorilor din toate domeniile fiind prioritară, ne propunem asigurarea de locuri de muncă sigure și sănătoase printr-o permanentă evaluare a riscurilor la care sunt expuși aceștia. Un contract de muncă legal şi o evaluare a riscurilor de accidentare, cu măsurile adecvate care se impun, pot salva vieţi”, precizează Marius Rotar, inspector şef ITM Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.