De la bal, pe patul de spital
O femeie "s-a ales", în urma distracţiei pe pârtia de schi, cu leziuni ale coloanei vertebrale
De la căderea primei zăpezi, membrii Serviciului Public Salvamont din Oradea, dar şi din Ştei au efectuat operaţiuni pregătitoare, pentru intervenţiile în cazul producerii de accidente pe pârtiile de schi. Asistenţa Salvamont pe pârtia de schi de la Vârtop - Arieşeni a fost asigurată permanent în perioada vacanţei şcolare şi a Sărbătorilor de Iarnă, de către membrii formaţiunilor din Oradea şi din Ştei. Membrii Formaţiunii Salvamont din Oradea au organizat, în cursul zilei de ieri, o conferinţă de presă cu această temă.
15 accidente în perioada Sărbătorilor de Iarnă
În intervalul 24 decembrie - 4 ianuarie, salvamontiştii orădeni au intervenit în 15 accidente care au avut loc pe pârtia de schi de la Vârtop - Arieşeni. Cele mai multe dintre cazuri au fost fracturi de tibie şi antebraţ, însă au avut loc şi câteva entorse la gleznă şi genunchi. Cel mai grav caz a fost, însă, cel al unei femei din Arad, care a suferit leziuni ale coloanei vertebrale. Iar în urma unui eveniment similar, o fetiţă şi-a fracturat ambele antebraţe. Persoanele accidentate au fost imobilizate de echipajul Salvamont şi transportate până la drumul de acces, de unde au fost preluate de familiile acestora şi transportate la spitalele mai apropiate.
În toată perioada de iarnă a anului trecut echipele Salvamont s-au confruntat, în total, cu 60 de accidente, la care au intervenit pe pârtiile de schi. Patru accidentaţi (dintre care trei practicau săniuşul) au suferit leziuni ale coloanei vertebrale.
Schiorii trebuie să respecte, mai întâi, regulile elementare de conduită pe pârtia de schi
Pinter Istvan, şef - adjunctul formaţiunii Salvamont Oradea, a precizat că, pentru evitarea accidentelor pe pârtiile de schi, trebuie respectate, în primul rând, regulile elementare de conduită care se impun şi care, de fapt, sunt prevăzute, de curând şi în legislaţie. "Este vorba de distracţiile cu săniile, pungile sau capacele WC , care sunt interzise pe pârtiile de schi, întrucât periclitează sănătatea schiorilor şi a celor care practică snowboard-ul. În al doilea rând, toate schiurile trebuiesc echipate cu opritoare, deoarece, în eventualitatea producerii unui accident, acestea au rolul de a împiedica alunecarea, în continuare, a schiurilor, la poalele pârtiei şi, implicit, rănirea altor schiori. Trebuie, apoi, să fie aleasă porţiunea de pârtie, în funcţie de cunoştinţele tehnice şi de condiţia fizică de care dispun practicanţii schi-ului. Şi, nu în ultimul rând, îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată, iar consumul de alcool nu este indicat, sub nici o formă", a atras atenţia Pinter Istvan, şef - adjunct al formaţiunii Salvamont Oradea.
Buget mai generos în 2004
Bugetul pentru anul 2004, repartizat la toate cele trei formaţiuni din Bihor, Oradea, Ştei şi Beiuş, este mai generos comparativ cu cel din anul precedent, mai exact, în valoare de 500 de milioane de lei (faţă de 200 de milioane, cât i-a fost alocat Serviciului Public Salvamont în 2003). Banii vor fi dirijaţi spre şcolarizare şi intervenţii, respectiv patrulări (care vor fi efectuate în zonele turistice montane) în semestrul I al anului, şi spre achiziţionarea de echipament, în cel de-al doilea semestru din 2004. Serviciul Public Salvamont Oradea a primit, recent, o donaţie din Germania (prin intermediul Formului German), constând în două tărgi Akya, speciale pentru transportul din subteran de pe parcursul intervenţiilor pe timp de iarnă.
Salvamontiştii intenţionează să-şi reintre în drepturi
În prezent, formaţiunea din Oradea numără 14 membri activi şi şase aspiranţi, aceştia din urmă efectuând pregătiri pentru a deveni membri activi ai formaţiunii. Cei care nu vor urma cursurile de specializare vor fi suspendaţi din activitate şi apoi excluşi.
Pinter Istvan, şef-adjunctul formaţiunii orădene, a mai spus că Serviciul Public Salvamont Oradea va înainta spre analiză în Consiliul Local un proiect de hotărâre care să permită reintrarea în drepturi, din punct de vedere financiar a salvamontiştilor. Membrii Salvamont au dreptul, conform normativelor în vigoare, de a beneficia de diverse venituri, cum sunt, spre exemplu, alocaţiile de hrană ori îndemnizaţiie de risc, evaluate în raport cu necesităţile.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.