Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” a fost în weekend gazda a două etape regionale ale Concursului Național „Tinerii dezbat”. Au participat 33 de echipe din șase județe.

 

La Festivitatea de deschidere de sâmbătă, de la ora 10.00, la „Aurel Lazăr” au participat șeful Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor - Alin Novac-Iuhas, inspectorul școlar pentru proiecte educaționale - Florin Negruțiu, directorul - Gheorghe Tirla, directoarea adjunctă – Rodica Juncu, directoorii competiției - Ionuț Danci și Ștefan Ungur și directorul adjunct al competiției - Dan Sima.

Sala a fost plină ochi cu elevi din Alba, Bihor, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj.

„Mă bucur că Oradea găzduiește această competiție și sper să plecați cu amintiri frumoase de aici. Nu renunțați niciodată la pasiunea dvs. indiferent de rezultatul acestei competiții” a spus șeful IȘJ Bihor, Alin Novac-Iuhas. Directorul Gheorghe Tirla a prezentat pe scurt istoria și performanțele Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” iar Ionuț Danci le-a mulțumit elevilor pentru participare, concursul crescând tot mai mult de la an la an. 

„Suntem deja la a VII-a ediție. Este un concurs menit să vă facă puternici și creativi. Nu uitați că un debater nu pierde niciodată, un debater învață”, a spus, la rândul său, Dan Sima.

Echipele au fost constituite din câte trei elevi din clasele IX-XI, coordonați de un cadru didactic, care a parcurs un program de formare specific acestui tip de competiție.

Concursul a fost organizat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și ARDOR România, în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Guvernul României prin Departamentul pentru Relații Interetnice și UNICEF România, iar la nivel regional prin Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

Tinerii dezbat este cel mai amplu program de dezbateri pentru elevi, o olimpiadă a înțelegerii și promovării valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exercițiu al unei atitudini deschise către diferențe sociale, etnice și de gen.