Reeşalonarea domeniilor de finanţare şi a sesiunilor de depunere a proiectelor

La reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, acţiune organizată (în 24 iunie a.c.) de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) prin Direcţia Generală Dezvoltare Rurală, s-au luat mai multe decizii privind derularea sesiunilor de depunere a proiectelor de investiţii, cât şi a lansării unor măsuri (domenii) din PNDR prin care să se acceseze fonduri nerambursabile comunitare şi de la bugetul de stat.
Cinci noi măsuri de finanţare
Deşi era programat ca în luna iulie să devină operaţionale noi măsuri de finanţare în cadrul PNDR, implicit posibilitatea de a se depune proiecte de investiţii aferente ariei de finanţare a fiecărei măsuri, decizia Comitetului de Monitorizare a PNDR a schimbat programarea: iulie devine septembrie!
În consecinţă, conform comunicatului MADR (din 26 iunie a.c.), începând cu luna septembrie se vor lansa sesiuni de primire a proiectelor de investiţii pentru 5 noi măsuri de finanţare. Astfel, se vor acorda fonduri nerambursabile pentru proiectele ce se încadrează în aria de finanţare a următoarelor măsuri: Măsura 312 - Sprijin pentru dezvoltarea de microîntreprinderi; Măsura 313 - Încurajarea activităţilor turistice; Măsura 112 - Instalarea tinerilor fermieri; Măsura 142 - Înfiinţarea grupurilor de producători; Măsura 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă.
Cei interesaţi vor urmări "Ghidurile solicitantului" aferente fiecărei ăsuri, ghiduri care vor fi publicate pe paginile de internet: www.madr.ro şi www.apdrp.ro.
Este hilară o asemenea decizie, efectele fiind în defavoarea potenţialilor beneficiari ai unor astfel de fonduri europene, în condiţiile în care absorbţia fondurilor comunitare acordate României s-a început târziu şi se derulează greoi. Iar dacă din luna septembrie se prevede începerea sesiunilor de depunere a proiectelor la cele 5 măsuri enunţate anterior, procesul tehnic de finalizare şi aprobare a finanţării proiectelor respective va însemna pentru beneficiar accesarea sumelor respective spre finalul anului 2008...
Reeşalonarea sesiunilor de depunere a proiectelor
În acest an, pentru Măsura 123 (operaţională) - "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere" şi pentru cele două scheme de ajutor de stat aferente măsurii respective (XS 13/2008; XS 28/2008) se vor mai putea depune proiecte în lunile iulie şi august.
Totodată, Comitetul de Monitorizare pentru PNDR a stabilit că, în 2008, pentru Măsura 121 (Modernizarea exploataţiilor agricole) şi pentru Măsura 322 (Renovarea şi dezvoltarea satelor) se vor depune proiecte în cadrul unei singure sesiuni. Ultima sesiune va fi cea din luna octombrie, iar suma aferentă acestei sesiuni de primire a proiectelor însumează fondurile a trei sesiuni.
Săptămâna viitoare vom prezenta situaţia din Bihor privind depunerea proiectelor pentru investiţii, pe măsurile operaţionale care au început în luna martie.