În urmă cu o lună, în cadrul Centrului de integrare prin terapie ocupaţională Cadea, a fost înfiinţat un atelier de terapie ocupaţională destinat integrării în câmpul muncii a persoanelor aflate în sistemul de protecţie socială. Ieri, la invitaţia specialiştilor din cadrul centrului, ne-am deplasat la atelierele de ergoterapie şi terapie ocupaţională pentru a observa schimbările care au intervenit în comportamentul tinerilor în urma participării active la atelierele amintite.


Centrul de integrare prin terapie ocupaţională Cadea s-a înfiinţat în anul 1997 şi are o capacitate de 70 de locuri, beneficiari fiind tineri cu handicap accentuat, mediu şi uşor, proveniţi în special din centre de plasament. În momentul de faţă, în centru sunt asistate 48 de persoane, 32 de femei şi 16 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 61 de ani. "Centrul deţine 11 camere, şase destinate femeilor şi cinci bărbaţilor. În cadrul centrului mai sunt câteva săli pentru activităţi recreative şi de socializare, o capelă, o bucătărie şi o sală de mese proprie. Ca o noutate, în cadrul centrului a fost deschis, în urmă cu o lună, un atelier de ergoterapie şi terapie ocupaţională, unde 14 tineri din centru sunt învăţaţi să deprindă anumite abilităţi pentru desfăşurarea în viitor a unei activităţi în cadrul unei întreprinderi", ne-a precizat ing. Vasile Negruţ, coordonatorul centrului. Ideea unui astfel de centru a venit datorită necesităţii dezvoltării abilităţilor de muncă a tinerilor din instituţiile de protecţie socială. Zilnic, de luni până vineri, timp de şase ore, cei 14 tineri, cu vârste cuprinse între 20-36 de ani, lucrează, supravegheaţi de specialişti la asamblarea unor conductori electrici. "În cadrul firmei care ne aprovizionează cu materialele necesare derulării activităţii din ateliere, alţi 24 de tineri din cadrul centrului sunt încadraţi efectiv în muncă. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor a încheiat cu societatea în cauză o convenţie, iar tinerii care lucrează în cadrul acesteia sunt remuneraţi în funcţie de producţie. Pot să spun că, în urma integrării în câmpul muncii într-o societate comercială, alături de alte sute de persoane, aceşti tineri au reuşit practic să se integreze şi să relaţioneze cu comunitatea", a mai spus interlocutorul.

Tinerii mai sunt implicaţi şi în activităţile care se derulează la ferma centrului, practic acest lucru fiind o formă de autogospodărire. Anul acesta, centrul împlineşte 10 de existenţă, iar cu acest prilej, specialiştii de aici speră ca activităţile destinate tinerilor din sistemul de protecţie socială să se diversifice, integrarea acestora în comunitate fiind mai mult decât necesară.