O noutate a sezonului de vară ce se anunţă canicular este că au început să sosească în Oradea producătorii agricoli din ţară cu pepeni. De acum şi până în toamnă, delicioasa şi suculenta lubeniţă, de câmp nu de seră sau solar, va constitui fructul pământului cel mai căutat pe piaţă.

"Noi cunoaştem locul, spune soţia unuia dintre producătorii de lubeniţă din Oltenia. Am venit şi cu copiii, fiind în vacanţă, ne ajută şi ei. Aici am fost şi anul trecut, ştiind că în Oradea este un vad comercial bun". Condiţiile de valorificare a acestui produs alimentar nu sunt tocmai corespunzătoare, când pepenii sunt puşi pe trotuar, fără vreun acoperiş care să-i apere de soarele puternic sau de ploaie. Copiii dorm noaptea în părculeţ, pe nişte cartoane, acoperiţi cu pături aduse de acasă, iar mamele şi taţii păzesc pepenii. Acum, la început de sezon, grămezile de pepeni au împânzit toate cartierele municipiului. Cei care comercializează aceste fructe luptă din răsputeri să contracareze seceta, prin irigaţii şi prăşile la timp, pentru ca producţia să fie la fel ca aceea de anul trecut, dar nu folosesc pesticide sau insecticide. Orădenii îi aşteaptă cu plăcere, dar preţul de 2 lei kilogramul nu este la îndemâna oricui. Însă, cu cât vor veni mai mulţi producători să-şi valorifice marfa în cantităţi mari, preţurile vor fi şi în favoarea cumpărătorilor cu buzunare mai subţiri.

În cazul în care comercianţii nu respectă amplasamentele menţionate mai sus, Serviciul Patrimoniu din cadrul Administraţiei Imobiliare Oradea îi va sancţiona contravenţional cu amendă cuprinsă între 100-300 lei, impunându-le totodată măsuri de eliberare a domeniului public.