Eurodeputatul Laszlo Tokes şi-a îmbogăţit joi „colecţia” de steaguri arborate în balconul biroului său din Oradea, de această dată arborând un drapel „al Ardealului”, în ziua şi la ora la care românii din Oradea sărbătoreau intrarea în oraş a trupelor române, în frunte cu generalul Traian Moșoiu. Ziua şi ora au fost alese, însă, potrivit lui Tokes, „pur întâmplător”, fără a putea fi catalogat ca un gest provocator la adresa concitadinilor săi, nu însă fără a scăpa vigilenţei poliţiştilor locali, care au filmat întreaga scenă.

 

În ziua în care orădenii sărbătoreau 98 de ani de la eliberarea oraşului, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania arbora la balconul biroului său din Oradea steagul Ardealului, expus alături de alte asemenea simboluri, cum ar fi steagul aşa-ziselor ţinuturi Secuiesc, Partium, al Uniunii Europene, drapelul României şi al Ungariei. Întrebat de ce a ales tocmai această zi pentru a arbora acest nou drapel, Tokes a răspuns că nu există nicio legătură între semnificaţia istorică a zilei de ieri şi gestul său. „Departe de mine gândul de a fi un gest provocator, dimpotrivă, este un semn de reconciliere etnică. Acest steag ar trebui să unească toate etniile care trăiesc în Transilvania, nu să ne despartă unii de alţii. Steagurile arborate aici reprezintă diferite identităţi: identitatea naţională a românilor, a maghiarilor, a Ţinutului Partium, a Ţinutului Secuiesc, precum şi identitatea europeană”, afirma Laszlo Tokes, într-o conferinţă de presă susţinută anterior arborării steagului. Prin arborarea aşa-numitului steag al Ardealului, Tokes a declarat că aduce „un omagiu victimelor genocidului din Tărcaia, unde, la 19 aprilie 1919, aproape o sută de oameni nevinovaţi au fost ucişi de trupe neregulate române”. Totodată, a amintit şi de „intrarea trupelor generalului Moşoiu în Oradea din 20 aprilie 1919, când oraşul a intrat în administrare românească”, concluzionând că este animat de un sentiment de reconciliere. „Dorim să transmitem către ţară un mesaj pozitiv, al libertăţii, identităţii comune. Prin aceste steaguri, propunem reconcilierea şi unitatea, mai ales în aceste condiţii de criză, în care migraţiunea periclitează întreaga Europă”, a precizat Tokes. La rândul său, preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, a vorbit despre simbolistica steagului, care, conform acestuia, conţine stema Transilvaniei, cu o vechime de „jumătate de mileniu”, care se regăseşte şi în stema României de azi, dar şi în stema regală din perioada interbelică. De asemenea, liderul PPMT Bihor a dezvăluit că această stemă „a fost proiectată de un cetăţean român de etnie maghiară, care a şi fost decorat de familia regală”. În concluzie, crede Csomortanyi, „această stemă trebuie folosită de toate comunităţile conlocuitoare din Transilvania”.

În finalul conferinţei, eurodeputatul Laszlo Tokes a declarat că speră să nu fie sancţionat pentru arborarea drapelului fără autorizaţie, aşa cum s-a întâmplat în alte dăţi. Nu se ştie, însă, dacă gestul său nu va fi urmat de o nouă amendă, câtă vreme un echipaj al Poliţiei Locale a imortalizat momentul arborării dintr-o maşină parcată în faţa biroului parlamentar.