Festivităţile dedicate împlinirii a 98 de ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române s-au desfăşurat la Biserica cu Lună, unde a fost oficiat un Te Deum, şi la bustul generalului Traian Moşoiu, situat în faţa fostei Garnizoane Oradea. Vremea nefavorabilă a redus mult din prezenţa orădenilor, spre deosebire de alţi ani asistenţa nefiind la fel de numeroasă.

 

În 20 aprilie 1919, trupele române au intrat în Oradea, în frunte cu generalul Traian Moşoiu. Acest eveniment important în istoria locului a fost marcat prin festivităţi organizate de municipalitate, în colaborare cu Garnizoana, şi au debutat joi, la ora 12.00, la Biserica cu Lună, unde un sobor de preoţi, condus de protopopul Oradiei, Dorel Octavian Rus, a oficiat un Te Deum. La slujbă au fost prezenţi atât episcopul ortodox Sofronie Drincec, cât şi cel greco-catolic, Virgil Bercea. La final, participanţii s-au deplasat în alai, pe strada Avram Iancu, până la bustul generalului Traian Moşoiu de lângă Parcul Bălcescu, unde s-a desfăşurat, conform tradiţiei, ceremonialul militar. La festivităţi au fost prezente cadre militare active, în retragere şi în rezervă, reprezentanţi ai instituţiilor publice, ai asociaţiilor patronale, precum şi oficialităţi - prefectul Claudiu Pop, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta, senatorul Cornel Popa, deputaţii Gavrilă Ghilea şi Ioan Cupşa.

 

Rimler Károly, un primar de ispravă

Primarul Ilie Bolojan le-a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia şi importanţa zilei de 20 aprilie pentru orădeni. În discursul său, primarul Oradiei a vorbit despre rolul pe care l-au avut primarul de la acea vreme, Rimler Károly, şi generalul Traian Moşoiu, în evenimentele desfăşurate în 20 aprilie 2019 în Oradea. El a menţionat că Rimler Károly a fost unul dintre cei mai importanţi primari ai municipiului Oradea, în timpul său fiind finalizată construcţia Teatrului şi au fost construite Primăria şi Palatul Vulturul Negru, dar şi clădirile importante din centrul oraşului, dintre care „aproape 90% sunt declarate monumente istorice”. Bolojan a remarcat gestul lui Rimler de a preda, fără luptă, Oradea trupelor armatei române, pentru a evita distrugerea oraşului. „A întâmpinat reprezentanţii armatei noastre la intrarea de pe Calea Clujului, în zona Uzinei de apă, şi a decis să predea în mod paşnic oraşul Armatei Române, pentru a evita distrugerile pe care le-ar fi putut avea oraşul în cazul unei conflagraţii în zonă”, a declarat Ilie Bolojan, adăugând că „trebuie să ne gândim cu respect” la astfel de oameni care „artunci când ajung pe funcţie fac ceva şi îşi dovedesc ataşamentul faţă de un oraş şi de comunitate”. În ceea ce-l priveşte pe generalul Traian Moşoiu, primarul Ilie Bolojan a menţionat că, după eliberarea Oradiei, acesta „a continuat să fie unul dintre cei mai importanţi comandanţi militari până la finalul războiului”, intrând apoi în politică. „A fost senator de Bihor timp de 10 ani, până la moarte, şi, din această poziţie, a contribuit la dezvoltarea, în continuare, a oraşului Oradea şi a zonei noastre. În calitate de ministru al Transporturilor a fost cel care a pus bazele căii ferate Oradea - Arad, un fel de autostrada Transilvania a vremurilor noastre. Şi numele lui trebuie respectat şi evocat în municipiul Oradea”, a afirmat Bolojan. La final, primarul a precizat că „oraşul nu este al unei administraţii sau a alteia, ci a tuturor orădenilor, indiferent de etnia lor, de confesiunea lor”, adăugând că „nu este o ruşine să intri în politică, să faci parte dintr-un partid sau dintr-o administraţie”, important este „ceea ce faci acolo unde eşti”. După discursul primarului Oradiei, a urmat alocuţiunea susţinută de col (r) Grigore Bartoş, fostul comandant al Garnizoanei Oradea şi actualul preşedinte al Asociaţiei Culturale „Avram Iancu”. Şi el a vorbit despre personalitatea generalului Traian Moşoiu, cel care a condus trupele române la intrarea în Oradea împotriva trupelor bolşevice conduse de Bella Kun. A urmat un scurt recital al corului Traian Moșoiu şi festivitatea de depunere de coroane și jerbe de flori. Programul s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare. De la eveniment au lipsit reprezentanţii comunităţii maghiare.

Manifestările dedicate zilei de 20 aprilie au continuat la ora 17.00 cu un concert folcloric de gală desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor. Pe scenă au urcat Ioan Bocșa, Viorica Flintașu, Traian Jurchelea, Sergiu Cipariu, Vlăduța Lupău, Ovidiu Olari, Loredana Călin. Artiştii au fost acompaniaţi de orchestra condusă de maestrul Ovidiu Barteș.