Structuri care se suprapun
Viceprimarul Biro Rozalia consideră că reorganizarea administraţiei locale nu trebuie să înceapă cu schimbarea unor directori, ci cu responsabilizarea fiecărui funcţionar public din Primărie. În acest sens, Biro e de părere că e necesară concretizarea fişelor de post pentru fiecare angajat în parte, în care să se clarifice drepturile şi obligaţiile fiecăruia. De asemenea, nu vede oportună nici înfiinţarea de structuri care se suprapun. "De exemplu, avem un serviciu de licitaţii la Direcţia Tehnică, un serviciu de licitaţii la Administraţia Imobiliară Oradea şi altul la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor", a precizat Biro Rozalia, care a menţionat că fiecare direcţie din Primăriei are un compartiment de informatică, când acestea s-ar putea reuni la nivelul întregii Primării. Mai mult, zilele trecute, AIO scotea la concurs un post de arhitect, în condiţiile în care acest serviciu poate fi asigurat de angajaţii Instituţiei Arhitectului Şef.


Acţiune de informare a tinerilor şi studenţilor
Clubul Studenţilor Liberali Oradea şi Organizaţia Municipală de Tineret a PNL serbează Ziua Europei prin organizarea, azi, de la ora 13.00, a unei acţiuni pe Corso. Astfel, 27 de studenţi şi tineri, care reprezintă cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, se întâlnesc în faţa Teatrului de Stat şi vor marşa pe Corso împărţind calendare. Acţiunea se doreşte a fi una de informare a tinerilor şi studenţilor cu privire la însemnătatea zilei de 9 mai.

Prezentare a candidaţilor PSD Bihor
Marţi, 13 mai, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, va avea loc prezentarea candidaţilor social-democraţi la alegerile din 1 iunie. Evenimentul va începe la ora 17.00, din partea conducerii centrale a partidului urmând să fie prezent preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase. Liderul PSD Bihor a declarat că lansarea candidaţilor a fost întârziată pentru că a dorit ca la manifestare să fie prezent fie Mircea Geoană, fie Ion Iliescu, fie Adrian Năstase. De asemenea, Bar a anunţat că evenimente similare vor avea loc şi la Beiuş şi Vaşcău.

Structură paralelă poliţiei rutiere
Candidatul PSD la fotoliul de primar al Oradiei, Dan Matei, susţine că municipalitatea a creat şi finanţează o structură paralelă Poliţiei Rutiere, serviciul de gestionare a parcărilor. Matei a acuzat, printre altele, Primăria că încasează ilegal taxe de la locuitorii zonei centrale a oraşului, pe care îi obligă să-şi plătească locurile de parcare din faţa casei, deşi legislaţia prevede că în jurul locuinţelor trebuie atribuite locuri de parcare pentru fiecare apartament. De asemenea, liderul PSD Oradea susţine că şoferii orădeni pot refuza plata amenzilor emise de Primăria Oradea, întrucât constatarea contravenţiilor rutiere, inclusiv privind parcarea, o pot face doar ofiţerii şi subofiţerii din structurile de circulaţie ale Ministerului de Interne. "Putem constata că Marcel Boloş, directorul AIO, a devenit şeful Poliţiei Rutiere din Oradea, iar Ioan Şimon, şeful serviciului de Parcări, adjunctul său", a mai declarat Dan Matei.

În poziţia ghiocelului
Preşedintele PSD Bihor, Mihai Bar, susţine că Mihai Groza, candidatul PD-L la fotoliul de primar, este "un om simpatic şi atât". Bar a precizat că Groza a stat patru ani "ghiocel" în umbra lui Filip, iar acum se dezice de tot ce a făcut acesta. "La fel ca Groza, şi Ştefan Seremi a stat în poziţia ghiocelului faţă de Alexandru Kiss, iar acum s-a trezit mare român", a declarat Mihai Bar, care îi acuză pe democrat-liberali că dau dovadă de un populism ieftin, de proastă calitate.

Liberalii, acuzaţi de PD-L
Democrat-liberalii susţin că PNL se foloseşte de instituţiile statului în scopuri politice. Astfel, secretarul general al PD-L Bihor, Mircea Matei, i-a acuzat pe liberali că dau comenzi politice pentru ca aceste instituţii să facă "demersuri legale, dar inutile", pentru a stopa investiţiile derulate de Primăria Oradea. Acesta a dat exemplu Garda de Mediu care în data de 2 mai, zi nelucrătoare, a venit în control în Piaţa Unirii unde avea loc defrişarea alveolei din faţa Bisericii cu Lună, încercând să oprească lucrările pentru că nu le-au fost prezentate documentele pe baza cărora sunt executate tăierile de copaci. De asemenea, Matei susţine că Inspecţia în Construcţii a efectuat, la rândul său, controale la două din giraţiile aflate în lucru în Oradea, la intersecţiile Căii Aradului cu strada Henrik Ibsen, respectiv cu strada Oneştilor. Controalele au fost efectuate, bineînţeles, la ordinul PNL, iar inspectorii au dispus efectuarea unei expertize tehnice.

"Nu am încălcat protocolul"
Secretarul general al PD-L Bihor, Mircea Matei, susţine că, prin atacurile la adresa candidatului liberal la fotoliul de primar, partidul din care face parte nu a încălcat protocolul pentru o campanie civilizată încheiat la începutul acestei săptămâni, deoarece reprezentanţii PNL Oradea nu se numără printre semnatari. Mai mult, acesta susţine că reacţia democrat-liberalilor a venit în urma "modului în care s-a exprimat fostul prefect", care a pomenit de "gaşca din Primărie", "corupţii din Primărie" şi că "numai nişte idioţi puteau lua o astfel de măsură". "Dacă cineva îşi închipuie că în urma unor astfel de acuzaţii PD-L va sta şi vom încasa se înşală. Vom răspunde la toate acuzele care ni se aduc", a mai adăugat Mircea Matei. Acesta a ţinut să precizeze că PNL a refuzat atât semnarea protocolului privind comportamentul în campania electorală, cât şi cel privind panotajul în municipiu. "Dacă PNL consideră că nu e locul lor în acest mediu politic, mai este timp să se retragă", a afirmat Matei. Cu toate acestea, liderul PD-L Bihor a recunoscut că există corupţie în Primăria Oradea, însă şefii instituţiilor trebuie să fie atenţi ca această doză mică de corupţie să nu afecteze bunul mers şi buna funcţionare a instituţiei.