Prima ninsoare de anul acesta a căzut în Bihor începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, precipitaţii înregistrându-se în aproape toată ţara. În judeţul nostru, până, ieri, nu s-au înregistrat drumuri blocate, circulaţia desfăşurându-se însă în mai multe zone în condiţii de iarnă.

Centrul Infotrafic a anunţat, ieri, că în mai multe judeţe din ţară se circulă în condiţii de iarnă, din cauza ninsorii şi a vântului puternic. Circulaţia rutieră, în special în zona de munte, s-a desfăşurat îngreunat, duminică dimineaţa, din cauza ninsorilor, iar în câteva zona circulaţia autovehiculelor grele a fost oprită o jumătate de oră pentru ca utilajele de deszăpezire să intervină. În Bihor, până, ieri, niciun drum nu a fost blocat din cauza zăpezii. Pe DN 1 însă, circulaţia a fost blocată înspre Cluj. Traficul rutier a fost reluat pe ambele sensuri la km 506, după ce circulaţia a fost întreruptă dimineaţa din cauza a două autocamioane care au derapat. Potrivit centrului Infotrafic al Poliţiei Române, în judeţul Bihor - DN 1, zăpada de pe carosabil era ieri între 0 - 1 cm , DN 1H- zăpada pe carosabil 0 - 3 cm, DN 19B zăpadă pe carosabil 0 - 1 cm, DN 75 zăpadă pe carosabil 0 - 1 cm. Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj a acţionat cu 230 autoutilaje şi s-au răspândit, ieri, 2369 tone material antiderapant în intervalul orar 05.30- 12.00. Secţia Drumuri Naţionale Oradea a acţionat cu 18 autoutilaje şi s-au răspândit 167 tone material antiderapant pe DN 1, DN 19, DN 76, DN 1H, DN 75DN 19B, DN 79,DN 1P, DN 19E . Tot centrul Infotrafic a anunţat că în Bihor, pe DN 75 km 0+000- 25+000, vizibilitatea era redusă sub 100m.

Aveţi grijă la drum!

Având în vedere prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie, iminenţa producerii de polei şi a căderilor de zăpadă ce sunt anunţate pentru perioada imediat următoare, autorităţile vă recomandă: înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor, apelând unul dintre numerele de telefon: 9360, 3157566, 3186609 sau 3186631 ale Comandamentului Central de Iarnă; adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei); circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei. Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri in condiţii de siguranţa atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile. Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare. Verificaţi periodic acumulatorul acestuia. Nu bruscaţi comenzile si folosiţi cu preponderenta frâna de motor. În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz. Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legala, de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite. Nu în ultimul rând, conducătorii auto începatori sunt rugaţi să evite, pe cât posibil, conducera autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. De asemenea, le reamintim că, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică.