Mii de studenți protestau, joi, în mai multe orașe din Catalonia împotriva deciziilor luate de către guvernul central de la Madrid pentru impunerea unui control direct asupra regiunii autonome.

 

Studenții nu sunt de acord cu aplicarea Articolului 155 din Constituția Spaniei, prin care premierul spaniol Mariano Rajoy vrea să înlăture din funcție toți membrii executivului regional și să organizeze alegeri anticipate în termen de șase luni. În plus, protestatarii apără legitimitatea referendumului de independență organizat la 1 octombrie și cer aplicarea rezultatului acestuia, afișând postere cu mesajul "Acum, Republica".

Studenții și-au reiterat susținerea pentru șeful executivului regional, Carles Puigdemont, și au cerut eliberarea liderilor separatişti Jordi Sanchez (președintele Adunării Naționale Catalane - ANC) și Jordi Cuixart (președintele organizației Omnium Cultural), reținuți pentru organizarea unui miting la 20 septembrie.

Cele mai importante demonstrații au început la ora locală 12:00 (13:00, ora României) în Piața Universității din Barcelona (Placa de la Universitat) și au fost susținute de toate sindicatele studențești din Catalonia. În unele campusuri, activitatea academică a fost întreruptă pentru întreaga zi.

Senatul Spaniei este așteptat să aprobe, astăzi, planul lui Mariano Rajoy, în urma căruia executivul de la Barcelona va acționa strict în baza directivelor primite de la guvernul de la Madrid. Formațiunea conservatoare Partidul Poporului, condusă de către Rajoy, deține majoritatea în Senat.