10 milioane lei alocați de Ministerul Apelor și Pădurilor - Consolidări la barajul Leşu
În cadrul ședinței Colegiului Prefectural de miercuri, 24 aprilie, Administrația Bazinală de Apă Crișuri Oradea, prin Stelian Petrilă, șef serviciu, și-a prezentat programul de investiții în județul Bihor cu lucrările care au finanțare în 2019.
Stelian Petrilă, șef serviciu Investiţii în cadrul ABA Crișuri, a prezentat principalele obiective ce vor fi realizate în acest an, primul dintre acestea fiind barajul Leșu, pentru care instituția are 10 milioane de lei alocate pentru lucrări. Înalt de aproximativ 60 de metri şi cu o lungime de 180 de metri, barajul Leșu a fost ridicat în urmă cu mai bine de patru decenii. În 2015, din cauza unor infiltrații, lacul de acumulare a fost golit. De atunci liniștea s-a așternut în zonă, până anul trecut. Pe 3 septembrie 2018, au început lucrările la baraj, fiind prima investiție derulată de Ministerul Apelor și Pădurilor prin Programul Operațional Infrastructura Mare. Valoarea totală a investiţiei este de 34,5 milioane de lei.
„În acest moment, la Leşu se lucrează la forajele pentru consolidare, adânci de 15 metri”, a precizat Stelian Petrilă, menționând că după finalizarea acestor aspecte, vor fi realizate noi foraje, de 50 de metri adâncime. Pe bazinul hidrografic al râului Crișul Repede vor mai exista alte două lucrări mari, amenajarea Văii Dobricionești, din localitatea Margău, fiind una dintre ele. Scopul investiției pentru acest obiectiv îl reprezintă mărirea capacității de transport a albiei și consolidarea malurilor pentru oprirea fenomenului erozional. Lucrările, cu o valoare totală de 8,4 milioane lei, au început în 2008 și vor continua și anul acesta, când se va executa reprofilarea albiei pe o lungime de 3 kilometri, realizarea unui zid de sprijin de 980 kilometri și 9 căderi. Pentru toate acestea, s-a alocat de la bugetul de stat suma de 5,3 milioane lei. Potrivit reprezentantului ABA Crișuri, investiția, ce ar trebui finalizată până la sfârșitul anului, apără împotriva inundațiilor 70 de gospodării și anexe gospodărești, 3 kilometri de drum comunal, 3,5 kilometri de drum județean, 850 hectare de teren agricol și 4 obiective sociale. Tot pe Crișul Repede, în localitatea Peștiș, se vor continua lucrările la obiectivul ,,Reabilitare și punere în siguranță lucrări Valea Izvor”. Din valoarea totală a investiției, adică peste 13 milioane lei, mai bine de 10 milioane lei au fost alocați în 2019 în scopul amenajării a 4,8 kilometri de albie, pentru apărarea împotriva inundațiilor. 10 milioane lei are la dispoziție ABA Crișuri și pentru reprofilări de albie, diguri de apărare, supraînălțare de diguri, apărări de mal, parapet beton, subtraversări, poduri, canton, sistem informatic și priză de apă, capacități care vor fi realizate în cadrul obiectivului investițional ,,Lucrări pentru înlăturarea calamităților produse în Bihor, Crișul Negru”. În a doua parte a ședinței, Gabriela Iova, director executiv al AJPIS Bihor, a prezentat un raport privind modul de utilizare a subvenţiilor acordate asociaţiilor şi fundaţiilor din judeţul Bihor pe anul 2018. Potrivit acesteia, la nivelul agenţiei, pentru anul 2018, au fost depuse 16 solicitări de acordare a subvenţiei de la bugetul de stat. În urma evaluării şi selecţionării documentației depuse, care s-a desfășurat în cadrul comisiei din cadrul AJPIS Bihor, s-a aprobat acordarea subvenţiei unui număr de 12 unităţi de asistenţă socială. După aprobarea bugetului de stat, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie, s-au acordat prin ordin de ministru, subvenţii unui număr de cinci unităţi de asistenţă socială, administrate de trei furnizori acreditaţi să acorde servicii sociale, şi anume: Asociaţia Caritas Catolica - cu trei cămine de bătrâni, două în Oradea şi unul în Marghita; Fundația filadelfia Noom pentru căminul pentru persoane vârstnice din Sălard; Fundația Căminul Felix - pentru Centrul rezidenţial în case de tip familial.
„În anul 2018, au fost efectuate 36 de vizite la ONG-urile menționate mai sus, efectuându-se rapoarte de verificare, fără a se constata nereguli care să conducă la sistarea acordarii subvenției de la bugetul de stat”, a precizat Gabriela Iova, adăugând că sumele virate de AJPIS Bihor cu titlu de subvenţie, în anul 2018, au fost de 487.082 lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.