Festivitatea oficială s-a desfășurat vineri, 24 Ianuarie, pe platoul din fața Monumentului Martirilor Beiușului Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș.

 

La Beiuș, aniversarea celor 165 de ani trecuți de la Unirea Principatelor Române a început joi, 23 ianuarie, la Sala Casei de Cultură Municipale, cu un spectacol dedicat evenimentului. Intitulată „Cântecele Unirii”, manifestarea cultural-artistică i-a adus în fața publicului beișean grupurile vocale „Muguri și mlădițe de tezaur” și „Zestrea satelor”, pe solista Aurica Vaida și, ca protagonistă, pe îndrăgita cântăreață Veta Biriș.

Festivitatea oficială s-a desfășurat vineri, 24 Ianuarie, pe platoul din fața Monumentului Martirilor Beiușului Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș. Într-o atmosferă dominată de armonie și un vibrant patriotism, beiușenii au aniversat Unirea Principatelor Moldova și Țara Românească, în urma dublei alegeri ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza. La eveniment au participat mai mulți reprezentanți ai autorităților locale, în frunte cu viceprimarul municipiului Beiuș, ing. Dragoș Balog. Alături de edil, i-am remarcat pe comisar șef Traian Sabău – șeful Poliției Municipiului Beiuș, lt. col. Alin Stanciu – comandantul Secției de Pompieri din municipiu, lt. col. Lorin Micle, comandantul Detașamentului 4 Jandarmi Beiuș, câțiva consilieri locali, directoarele celor trei licee beiușene – Mihaela Ilieș (Colegiul Național „Samuil Vulcan”), Claudia-Florina Cighir (Colegiul |Tehnic „Ioan Ciordaș”) și Adina Cioloș (Liceul Vocațional „Nicolae Bolcaș”), precum și pe membrii Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, în frunte cu președintele subfilialei locale, m. m. (r.) Tăsică Bursașiu, precum și ai Asociației „Avram Iancu” Beiuș. După intonarea Imnului național și ceremonialul religios, muzeograful Cristian-Remus Țoța a evocat contextul în care s-a realizat Unirea cea Mică, primul pas spre desăvârșirea statului modern român, iar viceprimarul Dragoș Balog a vorbit despre raportarea beiușenilor la mărețul eveniment de acum 165 de ani, semnalând gestul patriotic al profesorului vulcanist Gheorghe Marchișiu, care, la 30 ianuarie 1859, trimitea jurnalului bucureștean „Naționalul” o scrisoare în care descria viața grea a românilor ardeleni aflați sub vremelnica stăpânire străină, precum și o poezie dedicată Unirii, intitulată „Un glas de peste Carpați”. Edilul beiușean a făcut apoi o succintă prezentare a beneficiilor pe care armonia socială și stabilitatea politică le-a adus, în ultimii ani, Beiușului, încheind cu evidențierea rolului pe care excelenta colaborare dintre administrația locală și cea județeană, în frunte cu Ilie Bolojan, l-a avut în finalizarea unor proiecte investiționale vitale pentru dezvoltarea durabilă a municipiului de pe Crișul Negru și a zonei limitrofe. După momentul depunerii coroanelor de flori la Monumentul Martirilor Beiușului, a avut loc un scurt spectacol oferit de membrii Ansamblului „Muguri și mlădițe de tezaur” al Casei de Cultură Beiuș, coordonați de prof. Anca Banda, referent în cadrul instituției menționate, iar la final, cei prezenți s-au prins în tradiționala Horă a Unirii.