64 de ani de la atacul nuclear asupra Hiroshimei
Clopotele au început să bată la ora locală 8.15, moment la care bomba a fost aruncată asupra oraşului şi a dus la moartea instantanee a zeci de mii de oameni. Hiroshima a fost primul oraş din istorie supus unui atac cu armă atomică. Trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca "Fat Man", a fost detonată deasupra oraşului Nagasaki.
Mulţi locuitori mai plătesc şi astăzi cu viaţa...
Pe 6 august 1945, avionul de tip B-29 "Enola Gay" a lansat prima bombă atomică, supranumită "Little Boy". Bomba era construită pe bază de uraniu şi cântărea patru tone şi jumătate. Într-o clipă, 66.000 de oameni au fost omorâţi şi 69.000 au fost răniţi în explozia care i-a îngrozit şi pe membrii echipajului bombardierului. Alte peste 20 de mii de persoane au murit în zilele care au urmat atacului. Însă mulţi locuitori ai Hiroshimei mai plătesc şi astăzi cu viaţa preţul curajului de a locui pe un pământ care a fost supus unui flux de radiaţii de o asemenea putere. În următoarele cinci decenii, mii de locuitori au murit din cauza unor afecţiuni atribuite efectelor iradierii. Bomba atomică a constituit rezultatul a peste trei ani de cercetări intense, cunoscute acum ca "proiectul Manhattan", care au făcut din Statele Unite prima putere nucleară a lumii. Politicienii şi generalii de la Washington au găsit necesară utilizarea acestei arme ca să înfrângă mai uşor fanatica rezistenţă a trupelor Imperiului Japonez şi să evite noi pierderi de vieţi omeneşti în rândul celor americane. De altfel, Japonia a capitulat trei săptămâni mai târziu.
"Give Peace a Chance"
An de an, tragicul eveniment este comemorat şi la Oradea, prin Rock-Filarmonica Oradea. Aşadar, astăzi, 6 august, de la ora 19.30, în curtea interioară a Palatului Baroc (B-dul Dacia nr.1-3), în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor şi Episcopia Romano-Catolică Oradea, va fi organizată cea de-a XV-a ediţie a concertului rock-comemorativ "Give Peace a Chance". Cu acest prilej, vor evolua formaţiile: "Azepam", "Kim", "Tálentum", "One minute", precum şi Cvartetul "Varadinum". Vor mai concerta: Marius Pop ("Conexiuni"), Lăcrimioara Deac, Alexandra & Alec, Balogh Brigitta, Alexandrina Chelu, Iuliana Chelu, Mircea Covaci, Călin Pop, Noris, David Luke Michael Bryan şi Florian Chelu Madeva. Preambulul acestui eveniment va fi constituit dintr-un moment poetic japonez, care va începe la ora 18.45 şi este organizat de Fundaţia Nipponica, Filiala Bihor, în colaborare cu Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor" şi ARS România.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.