Are bască, n-are bască, iepuraşul nu scapă... neamendat. Garda de Mediu a amendat firma care a concesionat pentru exploatare piscicolă acumularea de apă de la Paleu. În acelaşi timp, gurile de evacuare neconforme din malul lacului vor fi blindate.

 

În cursul zilei de luni, 17 februarie, la primăria din Paleu, s-au adunat taberele aflate în conflict din cauza lacului de acumulare. Au fost prezenţi atât adiministratorul firmei care a concesionat lacul, cât şi riveranii de pe strada Digului, acolo unde au fost identificate mai multe guri de evacuare neconforme. De asemenea, s-a discutat şi despre situaţia racordărilor la canalizarea executată pe strada respectivă. Pentru firma Auto PDN SRL, administrată de Loredana Coman, concesionara lacului, ziua următoare s-a încheiat cu o surpriză: a fost amendată cu 31.500 de lei de Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Bihor, pentru lipsa autorizaţiei de mediu pentru desfăşurarea activităţii şi lipsa licenţei pentru acvacultură. În acelaşi timp, pentru poluatorii cu ape menajere amenda aplicată este de... 100 de lei! Reprezentanţii firmei ne-au transmis că vor contesta în instanţă sancţiunea.

În acelaşi timp, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a transmis CRIŞANEI că scăderea nivelului apei este cauzată de lipsa precipitaţiilor şi fisurarea barajului.

„În cursul acestui an va fi prevăzută o lucrare de stopare a infiltrației, iar pentru realizarea acesteia va fi necesară scăderea nivelului în acumulare”, transmite ABA Crişuri.

Cât priveşte construcţiile de pe malul lacului, „nu există acte de reglementare pentru construcțiile de pe mal sau pentru pontonul de pe luciul de apă”, este răspunsul lapidar. În plus, „ABA Crisuri nu a fost înștiințată de nici un proiect/lucrare care să prevadă guri de evacuare. Conform constatării efectuate împreună cu Garda de Mediu Bihor, gurile de evacuare neconforme vor fi identificate și blindate până în data de 6 martie 2020.

Cât priveşte nivelul de poluare a lacului, ABA Crişuri a constatat că este mare în anumite puncte şi în limite aproape de maximul admis în alte zone: „Echipa Laboratorului de Calitatea Apei împreună cu inspectorii ABA Crișuri s-au deplasat joi, 13 februarie, pe teren. Au fost prelevate probe de apă din 4 puncte (amonte acumulare, baraj și de la două guri de evacuare). Rezultatele indică faptul că, la una din gurile de evacuare, s-au înregistrat depășiri pentru indicatorul consum chimic de oxigen, indicator specific apelor menajere, și pentru amoniu, în timp ce indicatorii specifici pentru detergenți au fost aproape de limita maximă admisă. De menționat este faptul că, în celelalte puncte de prelevare, detergenții au fost sub limita de cuantificare, adică cantitate prea mică pentru a se putea măsura, iar indicatorii: consum chimic de oxigen și oxigen dizolvat au înregistrat depășiri ale limitelor admise. De asemeni s-a mai urmărit indicatorul amoniu care nu a prezentat depășiri.”

Canalizarea pe strada respectivă este funcţională, ne-a transmis şi Compania de Apă Oradea, problema este dacă riveranii s-au şi racordat la ea, aspect care trebuie verificat de primăria comunei şi Garda de Mediu. Compania de Apă spune că „strada Digului figurează în pachetul de lucrări CL16, identificat ca Tronson C1a (...) tronson de canalizare funcțional, descărcarea finală a acestuia fiind în Staţia de epurare Oradea.” Lucrarea a fost realizată din bugetare din Fondurile de Coeziune, valoarea de execuţie a tronsonului respectiv fiind de 263.577, 94 lei.