Granița care trece la câțiva kilometri de oraș a adus multe lucruri bune pentru Oradea, dar poate fi și o poartă prin care să intre nenorocirile. Decesele și înmulțirea cazurilor de coronavirus în Italia au pus autoritățile bihorene pe jar, mai ales că, pe lângă sutele de cetățeni care trec zilnic prin vamă, au fost și copii din Bihor care s-au întors de la Carnavalul de la Veneția.

Noaptea trecută, între 20.30 și 8.30 dimineața, prin vămile bihorene au trecut 560 de persoane din Italia.

„Toți cei care vin din Italia sunt triați și încadrați în trei categorii diferite. Cei care vin din cele 11 comune care sunt în carantină, și nu au simptomatologie de coronavirus, se duc în centrele de carantină special amenajate. Cei care vin din cele 11 comune și prezintă simptome, se duc cu câte o „izolantă” la unul din cele patru spitale stabilite la nivel național: București, Timișoara, Cluj sau Constanța. Cei care vin din Italia din alte zone decât cele aflate în carantină, și nu prezintă simptomatologie specifică, se autoizolează la domiciliu 14 zile. DSP Bihor trimite informații spre DSP-urile din județele unde trebuie să se autoizoleze victimele pentru a fi supravegheate. Mâine (astăzi-n.r.), prefectul va convoca o ședință la Facultatea de Medicină, pentru a le explica medicilor de familie să își monitorizeze listele de pacienți, pentru a preveni și depista eventuale suspiciuni privind infecția”, a spus, pentru CRIŞANA, Daniela Rahotă, directoarea DSP Bihor.  

Ministerul Sănătăţii va trimite Corpul de Control în punctele de trecere a frontierei care va verifica dacă sunt luate măsurile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Decizia a fost luată ieri dimineaţă.

 

Grup de orădeni sosiţi din Veneţia

Printre cei care au revenit duminică seara în țară este și un grup de aproximativ 60 de elevi, profesori și părinți de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, care au fost la Carnavalul de la Veneția.

„Sunt mai mulți elevi de la mai multe școli. Au primit și completat chestionare și sunt izolați la domiciliu. Ținem legătura cu medicii de familie. Elevii nu au plecat în excursii organizate prin intermediul școalilor așa că ar putea fi și alții de care noi, cei de la Inspectoratul Școlar, să nu știm, dar, cu siguranță, sunt în evidența DSP Bihor. Eu cred că în situațiile acestea trebuie să fim calmi și să căutăm soluții acolo unde e cazul, dar, deocamdată, nu avem motive de îngrijorare”, a spus, pentru CRIŞANA, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Alin Novac-Iuhas.

În prezent, cei care intră în țară prin Bihor, după ce trec de toneta de control, intră într-un filtru unde un medic și un polițist de frontieră detectează și preia cetățenii care vin din țările afectate de coronavirus.

 

Cu ochii în termometre

Ca urmare a declanșării epidemiei de coronavirus în zonele cu comunități mari de români din Italia, duminică, 23 martie, la ora 11.00, prefectul Dumitru Țiplea a convocat o ședință tehnică la sediul ISU Crișana. În cadrul ședinței s-au punctat detaliile operative ale planului de intervenție în cazul unei epidemii de coronavirus în Bihor.

Tot duminică, la ora 16.00, la sediul Instituției Prefectului - Județul Bihor, a avut loc ședința extraordinară a Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Prefectul Țiplea a solicitat membrilor CJSU identificarea spațiilor potrivite pentru carantină în cazul declanșării epidemiei de coronavirus în județ. Spațiile trebuie să respecte toate normativele sanitare, dar și să asigure condiții decente de trai timp de două săptămâni pentru 30-40 de persoane. De asemenea, prefectul a solicitat să existe permanent un medic în punctele de intrare în țară.

Prefectul a mai adus în vedere membrilor CJSU că e necesar să se intre „în detaliu asupra planului existent de acțiune în caz de pandemie, pentru a fi pregătiți și a avea capacitatea de reactie în caz de nevoie, deoarece am depășit momentul autoizolării la domiciliu, fiind vorba deja de grupuri mari de români care vin sau vor veni înspre casă din Italia”.

Luni, la ora 09.00, a avut loc o nouă întrunire a CJSU, pentru validarea spațiilor de carantină, care au fost verificate în teren de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bihor, împreună cei ai ISU Crișana.

 

Spaţii de carantină amenajate

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a declarat ieri, pentru Agerpres, că s-au luat măsurile pentru asigurarea unor spaţii de carantină pentru eventualii pacienţi infectaţi cu coronavirus.

„Avem deja spaţii de carantină, izolate, afară din oraş, cu 48 de locuri validate în acest moment, şi astăzi (ieri - n.n.) mai studiem o locaţie pentru alte 30 de locuri. Acestea au fost verificate duminică, în teren de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, împreună cei ai ISU Crişana. Mai avem o posibilitate de zece locuri la Spitalul Municipal şi studiem eliberarea unui corp de clădire de la Spitalul Judeţean. Lucrăm şi la planul de intervenţie, în sensul că aceste centre de carantină să fie operaţionale, cu tot ce au nevoie, inclusiv de securitate, dacă va fi nevoie, aşa cum se cere în acest caz", a precizat Ţiplea.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor eventual contaminate, prefectul a mai declarat că s-a organizat modul de preluare a apelurilor. Astfel apelantul la serviciul 112 va fi redirecţionat către un birou special alcătuit din 2-3 persoane calificate, care vor chestiona bolnavul din punct de vedere medical, precum şi despre călătoria din care a venit, zona respectivă etc.

„Avem şi câteva echipaje SMURD care sunt pregătite pentru intervenţie la faţa locului, pentru a face o investigaţie medicală şi să ia deciziile adecvate", a adăugat prefectul.

„În acest moment, la punctele de trecere ale frontierei din Borș, Valea lui Mihai, Salonta și Săcueni toate persoanele care intră în țară sunt chestionate și consultate cu termometre de contact de către personalul medical coordonat de Direcția de Sănătate Publică Bihor”, se afirmă într-un comunicat de ieri al Prefecturii Bihor.

Pentru a îmbunătăți capacitatea de detectare a eventualelor cazuri, Unitatea de Primire a Urgențelor Bihor a demarat un proces de achiziție de urgență a mai multor termo-scannere. Acestea ar putea intra de astăzi în pâine.