Activitate paralizată în administrația publică locală - Declanșează greva generală
Biroului Executiv al Federației Columna-SCOR a decis declanșarea procedurilor pentru declararea grevei împotriva politicilor economice și sociale a guvernului, în sectorul de activitate administrație publică locală.
Actul normativ împotriva căruia se declanșează greva este Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene - așa-zisa „ordonanță trenuleț”. „Motivele protestului sunt legate de discriminarea la care este supusă familia ocupațională a salariaților din administrația publică locală, în special la nivelul comunelor și orașelor, față de toate celelalte familii ocupaționale din sistemul bugetar. În condițiile în care salariile personalului din administrația locală sunt limitate la nivelul maxim al indemnizației viceprimarului, la momentul de față întreaga administrație publică locală este limitată la nivelul prevăzut în Legea-cadru a salarizării nr. 153/2017 pentru anul 2021, respectiv la baza de calcul 2.300 lei (salariul minim din 2021), în timp ce toate celelalte familii ocupaționale bugetare au fost actualizate la nivelul anului 2022 din legea-cadru, respectiv la baza de calcul 2.500 lei. În mod selectiv, anumite familii ocupaționale au fost deja salarizate în avans, prin diverse intervenții legislative, chiar și peste nivelul aferent anului 2022”, susţine Federaţia Columna-SCOR.
„Ordonanța trenuleț a limitat creșterea indemnizației primarilor și viceprimarilor la 5%, în timp ce indemnizația parlamentarilor, miniștrilor și prefecților înregistrează o creștere de 58%, cu până la 14.000 lei. Salariul personalului din comunele cu sub 3.000 de locuitori poate avea o creștere cu 5%, maxim 202 lei net, în spatele viceprimarului. Ordonanța trenuleț NU a mai prelungit înghețarea indemnizațiilor pentru ceilalți demnitari din Președinție, Parlament, Guvern, prefecți, agenții, astfel încât de la 1 ianuarie 2024 aceștia vor fi salarizați potrivit anexei IX la Legea 153/2017, adică de la 2.080 lei la 3.300 lei baza de calcul”, susţin reprezentanţii filialei județene Bihor a SCOR (Solidaritatea Comunelor și Orașelor din România).
Declanșarea grevei împotriva politicilor economice și sociale ale Guvernului, în sectorul de activitate Administrație Publică are următoarele revendicări: stabilirea indemnizațiilor, a salariilor de bază și a sporurilor astfel cum sunt prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; eliminarea discriminării personalului din administrația publică locală în raport cu celelalte familii ocupaționale, în aplicarea legii-cadru a salarizării. SCOR a anunţat că pentru îndeplinirea procedurilor cerute de legea dialogului social, începând de miercuri, 20 decembrie, la nivelul fiecărui sindicat din administrația publică locală, membru al Federației Columna-SCOR, respectiv la nivelul fiecăreia dintre cele 1.119 grupe sindicale ale Sindicatului Național SCOR din primăriile comunelor și orașelor, se desfășoară colectarea semnăturilor membrilor pentru participarea la greva împotriva politicilor economice și sociale a guvernului. Declanșarea propriu-zisă a procedurilor legale aferente grevei (notificarea Guvernului, a angajatorilor și a Inspectoratelor Teritoriale pentru Muncă), data grevei de avertisment și data declanșării grevei generale vor fi stabilite de către Biroul Executiv al Federației Columna-SCOR în prima decadă a lunii ianuarie, în funcție de ponderea numărului de membri și de organizații sindicale care vor subscrie participarea la acțiunea de protest.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.