În urma verificărilor din teren privind starea de salubrizare a cursurilor de apă, pe Canalul Colector-Crișul Negru, în zona podului rutier DJ 797, s-au constatat depozite de deșeuri. Pe ambele maluri, pe o lungime de 500 de metri, ambalaje, PET-uri, anvelope și alte tipuri de mase plastice zac abandonate.

Având în vedere gravitatea situației, precum și obligațiile legale, Primăriile Girișu de Criș, Toboliu și Sânnicolau Român au fost înștiințate în vederea eliminării deșeurilor în cel mai scurt timp posibil.

„Zilnic, echipa noastră face eforturi pentru a stopa poluarea apelor. Cu toate acestea, oricâte acțiuni de igienizare ar fi desfășurate, nu vom reuși să avem râuri curate acolo unde omul nu vrea. Fără voința riveranilor și a autorităților locale, albiile râurilor vor fi mereu sufocate de deșeuri!”, a precizat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

După exemplul țărilor europene, ca o măsură preventivă în ceea ce privește limitarea poluării apelor cu plutitori, pe Canalul colector, în localitățile Tulca și Cefa, ABA Crişuri are în dotare instalații de grătare autocurățitoare. Cu ajutorul acestora se îndepărtează mecanic resturile organice și plutitorii de mici dimensiuni din ape.

Canalul collector Crișul Negru are rol de captare și conducere a debitelor văilor și viroagelor interioare în râul Crișul Negru, diminuând semnificativ riscul producerii inundațiilor în zona de câmpie dintre râul Crișul Repede și râul Crișul Negru. Pe lângă aspectele legate de salubritate, prezența deșeurilor pe maluri sau în apă, mai ales în perioadele cu ape mari, poate genera blocaje în dreptul podurilor și podețelor și ulterior revărsări.

„Atenționăm riveranii că: depozitarea deșeurilor pe maluri sau în albii este contravenție care se sancționează cu amendă cuprinsă între 25.000 și 35.000 de lei”, a transmis ABA Crişuri.