După întâlnirea matinală cu reprezentanţii administraţiei publice ordădene, Excelenţa Sa David Oren, ambasadorul Israelului în România, aflat pentru prima dată în Bihor, s-a mai întâlnit şi cu reprezentanţii cultelor, dar a avut o scurtă întrevedere şi cu jurnaliştii la sediul Comunităţii evreieşti din localitate, nu înainte de a vizita sinagoga mare şi monumentul memorial aflat în imediata vecinătate. Distinsul oaspete a subliniat că este onorat să viziteze Oradea, un oraş cu o semnificaţie istorică deosebită, ştiut fiind faptul că înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, aici era una din cele mai mari comunităţi evreieşti din ţară, cu o contribuţie importantă în domeniul vieţii social-economice, a ştiinţelor şi artelor, având un rol deosebit în conturarea imaginii edilitare a municipiului.

România şi Israel, 60 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte
"Este prima mea vizită aici, la Oradea, şi, deşi sunt de scurt timp, sunt impresionat. Este un oraş frumos, cu oameni deosebiţi. Am discutat cu oficialităţile locale despre lucruri importante: despre posibilităţile de cooperare şi despre investiţii în zonă", a spus ambasadorul, menţionând că anul trecut, pe 11 iunie, România şi Israel au marcat 60 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte, evreii proveniţi din România constituind a patra comunitate din Israel. În plus, Excelenţa Sa David Oren s-a arătat deosebit de impresionat nu numai de frumuseţea acestor locuri, ci şi de bunele relaţii interetnice care domnesc aici, deşi istoria a fost destul de crudă. "Ne vom aminti întotdeauna cu tristeţe de tragedia care s-a întâmplat comunităţii evreieşti din Oradea, care a jucat un rol foarte important în viaţa economică, academică şi socială a acestui oraş", a mai spus invitatul. Majoritatea populaţiei acestei etnii a fost distrusă în lagărele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau şi în alte lagăre similare, împreună cu alţi 6 milioane de evrei europeni.

Fără vize, din martie 2008
În ce priveşte regimul vizelor, invitatul a spus că din martie 2008 acestea au fost ridicate pentru cetăţenii români care vor să călătorească în Israel în scopuri turistice, dar a făcut şi câteva precizări: "Oamenii care au rude sau lucrează în Israel au nevoie de viză. La fel şi oamenii care au lucrat în trecut acolo", a subliniat ambasadorul, arătând că toate aceste excepţii se regăsesc pe pagina web a Ambasadei sau pe cea a Ministerului de Externe. Din punctul său de vedere, România şi Israelul au foarte multe lucruri în comun, menţionând că suntem foarte aproape şi din punct de vedere geografic, în doar două ore şi zece minute oricine poate să ajungă dintr-o ţară în alta. Se ştie că Israelul şi România au relaţii tradiţionale speciale. În timpul regimului comunist, România a fost singura ţară din lagărul comunist care, în perioada 1967-1989 a întreţinut relaţii diplomatice depline cu Israelul şi singura care nu le-a întrerupt niciodată.

În prezent, Comunitatea evreiască din România numără în jur de 8.000 de membri, dintre care 700 sunt în Oradea.