În fiecare an, Ziua Internațională a Păcii este respectată în întreaga lume pe 21 septembrie. Adunarea Generală a declarat aceasta ca o zi dedicată consolidării idealurilor de pace, atât în ​​interiorul, cât și în rândul tuturor națiunilor și popoarelor.

Astăzi, 21 septembrie, de la ora 17.00, în sala mică a Primăriei municipiului Oradea, va avea loc o conferință, cu tema „Mesaje pentru pace”. Evenimentul se va desfășura în cadrul proiectului „Cetățeni activi la puterea a treia”, după următorul program: cuvânt de deschidere - ing. Miorița Săteanu; cuvânt de bun venit - Arina Moș, viceprimar al municipiului Oradea; tema „Cascheta, scutul și sabia lui Ares - simbol sau mit al păcii? - prezintă: col. (r.) dr. Constantin Moșincat; tema „Elemente de conviețuire pentru prevenirea violenței” - prezintă: comisar șef Ioana Indrieș de la Inspectoratul Județean de Poliție Bihor; tema „Construiți pacea! Fiți solidari!”; prezintă: inginer Florica Cherecheș; tema „Vrem pace pe pământ”, prezintă: prof. univ. emerit dr. Vasile Marcu; tema „Premiul Nobel pentru Pace”, prezintă: prof. Mirela Silaghi, directoarea Bibliotecii vituale Elit; tema „Pacea, darul lui Dumnezeu”, prezintă: pr. Mihai Vătămănelu - vicar general al Episcopiei Unite cu Roma Greco Catolică; tema „Suflete după gratii”, prezintă prof. Leontina Costruț.

Programul va fi frumos completat cu recitări de poezii dedicate păcii, dar și cu un recital susținut de Corul „General Traian Moșoiu”, director, prof. Mircea Dan; dirijor, prof. Ioan Fluieraș.

Tot astăzi, 21 septembrie, de la ora 15.00, va avea loc o activitate la Centrul de zi pentru copii, aflat în subordinea Direcției de Asistență Socială Oradea (director Anca Grama Sas).

Având în vedere că Adunarea Generală a ONU a adoptat în anul 2001 Rezoluția 55/282, prin care a declarat ziua de 21 septembrie, a fiecărui an, pentru a se sărbători în întreaga lume „Ziua Internațională a Păcii”, în planul de activitate este prevăzut a se derula proiectul „Săptămâna prieteniei pentru pace”, în perioada 20 - 30 septembrie.

„Pacea este cel mai preţios cadou. Ne-a fost oferită pe o tavă de argint, de către oamenii care au luptat pentru ea cu viaţa lor, de tații și de tinerii care niciodată n-au ajuns acasă, şi a căror amintire o preţuim. Nu suntem  proprietarii acestei păci, suntem numai păstrătorii, paznicii ei. Putem doar preda această pace greu obţinută copiilor noștri, nu o putem risipi. În zilele pe care le trăim, trebuie să facem tot ce este posibil pentru a păstra pacea și a opri orice tentativă de a o distruge”, afirmă Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea și coordonatoare a proiectului.