În ședința extraordinară a Consiliului Judeţean Bihor de joi, 10 iunie, au fost aprobaţi indicatorii tehnico – economici pentru realizarea Centurii Beiuș.

Lungimea traseului este de 7,33 de kilometri, începând de la intrarea în Beiuş dinspre Drăgăneşti, până la ieşirea din Beiuş spre Oradea, trecând prin Tărcaia şi Finiş. Șoseaua va avea două benzi de circulație, câte una pe sens, iar profilul transversal cuprinde următoarele caracteristici: lățimea părții carosabile - 7 metri + supralărgiri, lățimea benzii de încadrare – 2 x 0,75 metri, lățimea acostamentului – 2 x1,70 metri. Proiectul presupune construirea a patru poduri (peste Crişul Negru la Tărcaia; peste un drum local şi vale necadastrată din Tărcaia; peste Crişul Negru între Finiş şi Beiuş; respectiv peste un drum din Beiuş) și a trei pasaje (peste DN76 şi calea ferată de la intrarea în Beiuş dinspre Drăgăneşti; peste drumul judeţean 764F şi calea ferată la Finiş; peste DN76 la ieşirea din Beiuş spre Oradea), cu o lungime totală de 1,85 km. Totodată, proiectul prevede construirea a 24 de podeţe, dar şi a unor bretele de legătură la pasaje, acestea din urmă având o lungime totală de 2,26 km. Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a menţionat că, pe traseul spre Finiş al centurii au fost aduse două modificări faţă de varianta iniţială: în proiect a fost prevăzută o subtraversare pentru utilajele agricole şi realizarea unor bretele de coborâre pe drumul judeţean care leagă Beiuş de Finiş.

„Ne propunem ca după aprobarea proiectului în comsia tehnico-economică a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pe care sper să o obținem în prima jumătate a lunii iulie, să demarăm procedura de licitație pentru desemnarea unui constructor. Documentația pe care o avem este la stadiul de Proiect Tehnic (PT), deci nu va mai fi nevoie de o durată de proiectare. Estimăm că, dacă nu vor fi contestații, cel mai târziu în primăvara anului viitor vom putea începe efectiv lucrările, prognozând că la finalul anului 2023 centura va fi gata”, a declarat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, într-o conferință de presă care a precedat ședința extraordinară.

Durata de realizare a investiției „Varianta ocolitoare Ștei (Beiuș) - etapa I – Centura Beiuș” este de 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Valoarea totală a proiectului este de 69 de milioane de euro, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014 – 2020, din fonduri de la bugetul de stat și de la bugetul Consiliului Județean Bihor.

Tot în şedinţa extraordinară a fost aprobat coridorul de expropriere extins. Bolojan a menţionat că CNAIR a expropriat aproximativ 95% din suprafaţa necesară realizării centurii. Restul de 5% reprezintă exclusiv terenuri agricole, cu o valoare totală de sub 100.000 euro. Considerând că suma nu este prea mare pentru bugetul judeţului, preşedintele CJ a anunţat că exproprierea va fi făcută de administraţia judeţeană în această vară, astfel încât să nu se întârzie demararea lucrărilor. „Exproprierea va fi făcută la preţul plătit de CNAIR”, a anunţat ILie Bolojan.