Într-un interviu acordat recent, juristul Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, anunța ca prioritate mutarea sediului instituției într-un spațiu care să corespundă standardelor actuale specifice activității pe care colegii săi o desfășoară în relație permanentă cu asigurații bihoreni.

„Încă de la început, sediul a fost o preocupare pentru noi; condițiile cât mai bune pentru angajații noștri sunt foarte importante. De asemenea, sediul instituției este important și pentru asigurații care vin pentru rezolvarea problemelor în cadrul instituției noastre.

Avem o problemă, în momentul acesta, cu încălzirea; aceasta se face cu motorină, printr-un sistem destul de vechi, cu două cazane. Sistemul funcționează cu sincope, lucru care m-a determinat să iau legătura cu reprezentanții administrației publice, cu domnul primar al municipiului Oradea și cu domnul președinte al Consiliului Județean. Am încercat, inițial, să găsesc o soluție pentru înlocuirea sistemului de încălzire, dar nu am primit un răspuns favorabil din partea autorităților locale  și, ca urmare, am trecut la găsirea unei variante alternative pentru soluționarea problemei.

Am identificat, cu sprijinul autorităților locale, un sediu care se află în centrul orașului, lipit de cel al Facultății de Medicină și Farmacie, spațiu cu o suprafață de peste șapte sute de metri pătrați, suficient pentru un personal de aproximativ 60 de angajați, câți avem noi, în momentul de față. Am identificat sediul, iar acum suntem  în etapa de strângere a documentației necesare pentru atribuirea și pentru primirea acestui spațiu.

Sperăm ca mutarea efectivă să se producă repede, într-un termen relativ scurt, dar, în aceeași măsură, dorim ca mutarea să nu afecteze, să nu dezechilibreze, activitatea zilnică a instituției. De asemenea, trebuie ținut cont și de existența unui val patru al pandemiei, care ar putea influența situația. Schimbarea de sediu o vom face, cu siguranță, într-un mod gradual și fără perturbarea activității zilnice a colegilor noștri”.

Cât privește termenul limită pentru mutarea sediului Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, directorul general Dorel Dulău a declarat:

„O predicție ar putea fi sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, asta dacă toate aprobările de la forurile competente, în mod special de la președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, domnul Adrian Gheorghe, vor veni în termenele pe care noi le-am preconizat. Dincolo de aprobările și de actele administrative care trebuie obținute, urmează punerea în practică a părții administrative, și anume mutarea efectivă a angajaților, a părții de informatică, a birourilor, care trebuie să se facă în așa fel încât să nu fie afectați asigurații sau prestatorii de servicii”.

Cu ocazia aceluiași interviu, directorul general Dorel Dulău își exprima nemulțumirea față de numărul mic de medici de familie care se implică în campania de vaccinare:

„Am avut o întâlnire la nivelul Prefecturii, într-o ședința la care a participat inclusiv doamna director a DSP Bihor. Datele stabilite și obținute la nivelul Prefecturii arată că, dintr-un total de peste 320 de contracte cu medicii de familie, doar 120 au încheiat contracte cu CAS pentru vaccinare și doar în jur de 70 au ridicat vaccinurile, un număr infim față de cât ar trebui să fie!

Prin urmare, considerăm că implicarea medicilor de familie în procesul de vaccinare ar trebui să fie mult mai intensă, mai ridicată, lucru pentru care am și înaintat un comunicat direct medicilor de familie din partea CAS Bihor, document în care i-am îndemnat ca, în aceeași măsură în care se zbat și sunt activi în legătură cu tot ce înseamnă contractarea cu Casa – atitudine pe care o apreciez, să fie la fel de activi în a iniția o comunicare directă cu fiecare pacient în parte, aducându-i fiecăruia la cunoștință dreptul de a fi vaccinat. Opțiunea de a se vaccina rămâne la latitudinea asiguratului; dacă dorește să fie vaccinat, e bine, iar dacă nu dorește asta, este decizia sa, dar medicii de familie au obligația de a-i aduce la cunoștință acest drept de a fi vaccinat.

Așadar, susținem cu toată puterea intensificarea activității de vaccinare, în limitele pe care legea ni le dă ca instituție! Considerăm că este un lucru foarte important, în momentul în care valul patru al pandemiei ne stă la ușă!”

Interlocutorul nostru a anunțat și introducerea unor noi facilități pentru asigurați în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID 19:

„A apărut modificarea legii; așteptăm normele metodologice de punere în aplicare prin care medicii de familie se pot deplasa și la domiciliul pacienților, lucru pentru care vor primi o suplimentare a sumei alocate pentru vaccinare, cu 20 de lei. Până la urmă, Statul român - atât prin Ministerul Sănătății, cât și prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate - face eforturi pentru a retribui la cote cât mai ridicate campania de vaccinare. Pe toate căile trebuie să sprijinim activitatea de vaccinare, cât mai mulți dintre asigurații bihoreni și din toată țara trebuie să fie vaccinați!”