Joi, 10 octombrie a.c., între orele 10.17 - 14.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a desfăşurat un amplu exerciţiu care a vizat verificarea viabilităţii Planului Roşu al județului Bihor în ipoteza producerii unui accident feroviar urmat de incendiu. Exerciţiul s-a desfăşurat într-un tunel situat într-o zonă greu accesibilă, între localitățile Vadu Crișului și Șuncuiuș.

Potrivit scenariului, la ora 10.17, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a fost sesizat, prin intermediul Sistemului Unic de urgenţă 112, cu privire la producerea unui accident feroviar prin deraierea unui vagon în tunelul feroviar situat între localitățile Vadu Crișului (la 5 km) și Șuncuiuș (la 1,5 km), eveniment urmat de un incendiu la vagonul deraiat, apelantul precizând, totodată, că din tunel ieșea fum dens și negru.

Garnitura de tren era formată din locomotivă și trei vagoane de călători în care se aflau peste 50 de persoane. În urma producerii evenimentului, o persoană a decedat și alte 24 au suferit arsuri, intoxicație cu fum și diferite traumatisme, printre persoanele rănite fiind și cinci pompieri militari și primul echipaj medical care a intrat în tunel. Din cele 24 de victime, 12 se aflau în cod roșu medical, 8 în cod galben și 4 în cod verde medical. Ceilalți călători au reușit să se autoevacueze până la sosirea echipajelor de intervenție.

Din cauza faptului că autospecialele de intervenție nu aveau acces până la tunel, pentru localizarea și lichidarea incendiului s-a impus realizarea dispozitivelor de stingere cu motopompe transportabile din râul Crișul Repede, aflat la o distanță de aproximativ 40 de metri, echipamentele de stingere fiind transportate cu barca la locul intervenției, de către pompieri.

„În vederea desfăşurării operaţiunii în condiţii similare intervenţiei la o astfel de situaţie de urgenţă, la locul producerii evenimentului, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au fost mobilizaţi 89 de pompieri militari din 11 subunități, care au intervenit cu 15 autospeciale (de stingere, de descarcerare grea, de descarcerare cu punctul medical avansat, de transport personal şi victime multiple, microbuze, autospeciale de primă intervenţie şi comandă, autocamion cu container de tabără mobilă), cu 10 ambulanțe de tip B2 şi echipajul de terapie intensivă mobilă al  SMURD Bihor”, a menţionat Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor.                  

Echipajele de pompieri militari au desfăşurat simultan operaţiuni de evacuare şi salvare a victimelor rămase captive în vagoane, de localizare şi lichidare a incendiului, de iluminare a tunelului pentru facilitarea intervenţiei echipajelor medicale, de acordare a primului ajutor calificat, de transport al persoanelor rănite la punctul de regrupare a victimelor și de acolo la punctul medical avansat, care, din cauza configurației zonei, a fost instalat la aproximativ un kilometru de tunel. Echipajele medicale au acționat pentru evaluarea de specialitate a victimelor, triajul acestora și acordarea asistenței medicale de urgență.

În cadrul acestei activităţi complexe, care a implicat testarea Planul Roşu de intervenţie al judeţului Bihor, au fost angrenate atât echipajele de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, cât şi personal din cadrul UPU – SMURD Bihor, al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor Inspectoratului Județean de Jandarmi, Regionalei de Căi Ferate Cluj, al Salvamont Bihor și Primăriilor Șuncuiuș și Vadu Crișului– Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Exerciţiul a fost coordonat de prefectul Ioan Mihaiu şi condus de inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, colonel Caba Sorin Mihai.