Aproape o sută de mii de elevi bihoreni sunt aşteptaţi să se întoarcă în bănci, luni, anul şcolar 2024/2025 debutând în data de 9 septembrie. Autorităţile au verificat mai multe unităţi de învăţământ, au identificat nereguli şi au dispus măsuri de remediere a acestora. În judeţul Bihor, elevii a 33 de unităţi de învăţământ vor merge la şcoală în alte clădiri, instituţiile fiind în reabilitare, în timp ce într-o singură unitate, Colegiul „Onisifor Ghibu” din Oradea, copiii vor frecventa cursurile în două schimburi.

 

Prefectul judeţului Bihor, Marcel Dragoş, alături de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, chestor Alin Haniş, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, col. Ioan Bogdan, prim-adjunctul şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, col. Csilik Alexandru, şi şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, chestor Marin Bondar, au susţinut, ieri, o conferinţă de presă, tema fiind măsurile dispuse pentru debutul anului şcolar. Potrivit prefectului Marcel Dragoş, în Bihor există 716 unităţi de învăţământ, 691 dintre acestea fiind publice şi 25 private. Dintre şcoli, 195 sunt în mediul urban şi 521 în mediul rural. La nivelul Prefecturii a fost constituită o comisie de verificare a unităţilor de învăţământ, 113 şcoli fiind controlate.

„Acum zece ani, 60% dintre şcoli funcţionau fără autorizaţie de la Direcţia de Sănătate Publică, procentul azi este de sub 10%, existând 60 de instituţii fără autorizaţie. În urma controalelor, desfăşurate în 113 unităţi de învăţământ, au fost identificate mai multe probleme, cele mai frecvente fiind grupuri sanitare comune sau exterioare, surse de apă care nu corespund”, a precizat prefectul Marcel Dragoş. Potrivit acestuia, au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficienţelor, în unele cazuri până în data de 9 septembrie, iar acolo unde problemele sunt mai ample, în următoarele săptămâni. În Bihor, în 33 de situaţii elevii vor merge la şcoală în alte spaţii, şcolile fiind în reabilitare, iar la Colegiul „Onisifor Ghibu” din Oradea, copiii vor frecventa cursurile în două schimburi, din cauza numărului mare de elevi înscrişi şi lipsa spaţiilor suficiente. În plus, anul viitor vor intra în procese de reabilitare şi colegiile „Mihai Eminescu” sau „Iosif Vulcan”, ambele din Oradea, o parte dintre elevii acestor unităţi urmând, de asemenea, să fie relocaţi.

 

170 de clădiri au autorizaţie de securitate la incendiu

Potrivit informaţiilor prezentate de prim-adjunctul şefului ISU, col. Csilik Alexandru, de la începutul acestui an, până în prezent, personalul de specialitate din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) a executat peste 100 de controale și 132 activități de pregătire în domeniul situațiilor de urgență, la unitățile de învățământ din județ. Astfel, cadrele Inspecției de Prevenire au efectuat 108 controale la 4 universități, 16 colegii, licee și școli profesionale, 66 de școli gimnaziale, 20 de grădinițe și 2 creșe, verificări în urma cărora au fost constatate 1038 de nereguli pe linia apărării împotriva incendiilor, din care 157 au fost remediate pe timpul controalelor. Pentru deficiențele constatate au fost aplicate 891 de sancțiuni contravenționale, din care 863 de avertismente și 28 de amenzi în valoare de 74.500 lei. Principalele nereguli au constat în instalații electrice defecte sau exploatate necorespunzător, blocarea sau îngustarea căilor de evacuare cu piese de mobilier și alte materiale, deficiențe de ordin organizatoric, nefuncționarea iluminatului de siguranță pentru evacuarea din clădire, lipsa autorizației de securitate la incendiu etc. La nivelul județului Bihor, din totalul celor 919 clădiri cu destinația de unități de învățământ, 170 au obținut autorizația de securitate la incendiu, 56 nu dețin autorizație de securitate la incendiu, 12 sunt în diferite etape ale procesului de avizare - autorizare, iar 669 nu fac obiectul avizării întrucât au fost puse în funcțiune anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu și nu au suferit modificări constructive ulterioare). Potrivit conducerii ISU Bihor, în anul școlar 2023-2024, în județul nostru nu a fost înregistrat niciun incendiu la instituții de învățământ.

 

Siguranţa elevilor, responsabilitatea poliţiştilor şi jandarmilor

În ceea ce priveşte siguranţa elevilor, poliţiştii şi jandarmii bihoreni au precizat că îşi vor continua misiunile, un aspect important fiind prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor. Potrivit inspectorului şef al IJJ Bihor, col. Ioan Bogdan, anul trecut, pe timpul executării celor 893 de misiuni de menţinere a ordinii publice, în zona instituţiilor de învăţământ s-au constatat 2 sancțiuni contravenționale în valoare de 1.100 lei, acţiunile urmând să fie continuate şi în acest an şcolar.

 „Cu ocazia festivităţilor de deschidere a noului an școlar, vom fi alături de elevi și cadrele didactice, la cele 14 instituţii de învăţământ aflate în responsabilitatea Jandarmeriei Bihor. Unul dintre obiectivele noastre importante rămâne protejarea elevilor și a cadrelor didactice, prevenirea și înlăturarea faptelor de violență în școli, dar și a altor fapte ilegale care ar putea afecta procesul de învățare. Astfel, vom fi prezenți zilnic în proximitatea unităților de învățământ, dar și pe traseele parcurse de elevi pentru a oferi sprijin în cazul apariției unor situații dificile. Pe tot parcursul anului școlar, vom continua acțiunile preventiv-educative în instituțiile de învățământ, implicându-ne în mod activ în procesul de educare și conștientizare a pericolelor la care pot fi expuși elevii”, a precizat col. Ioan Bogdan.

De asemenea, peste 540 de polițiști vor desfăşura, luni, activităţi specifice, care să conducă la menţinerea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar pe raza judeţului Bihor. Potrivit chestorului Alin Haniş, şeful IPJ Bihor, fiecare unitate de învăţământ a fost inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale polițiștilor, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor. Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. Poliţiştii rutieri se vor afla în apropierea şcolilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier. De asemenea, vor fi efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport, care reprezintă o atracție pentru copii. O atenţie deosebită va fi acordată unităţilor de învăţământ din mediul rural.

„Au fost verificate toate cele 134 de autovehicule destinate transportului școlar. Toți conducătorii acestora au fost verificați și informați cu privire la obligaţiile ce le revin, în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei. Conducătorii de autovehicule destinate transportului şcolar au fost instruiți cu privire la respectarea legislației rutiere, precum și la adoptarea unei conduite preventive în circulația pe drumurile publice. A fost verificată respectarea prevederilor legale privind paza și sistemele de pază a instituțiilor de învățământ bihorene şi amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare în zona stațiilor mijloacelor de transport public de persoane și a trecerilor de pietoni aflate în apropierea unităților de învățământ”, a precizat şeful IPJ Bihor, Alin Haniş.

Pentru că anul şcolar va debuta şi în ţările din Uniunea Europeană în care există comunităţi importante de români, şeful ITPF Oradea, chestorul Marin Bondar a transmis că la nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsuri pentru evitarea aglomeraţiei în aceste zile, respectiv suplimentarea personalului şi a numărului arterelor de control. De asemenea, şeful ITPF Oradea recomandă cetăţenilor români care se întorc în ţările în care muncesc, însoţiţi de minori, să acorde atenţie documentelor de călătorie necesare copiilor, subliniind, totodată, că poliţiştii de frontieră nu solicită prezentarea cazierului judiciar persoanelor care însoţesc minori.