Mozaicul Trei Arbori care a fost realizat de artistul plastic György Jovián pe fațada fostului Cinematograf Patria a fost dezafectat aproape în întregime. Constructorul a primit autorizația de construcție din partea Primăriei doar cu condiția păstrării sau refacerii acestuia.

La sesizarea realizată de Primăria Oradea, în luna martie, dirigintele de șantier a explicat că sunt date jos doar părțile degradate din mozaic și că acestea vor fi înlocuite. La ora actuală, aproximativ 80% din mozaic nu mai există pe fațadă.
Mozaicul Trei Arbori a fost realizat la finele anilor `70 de György Jovián, pictor și grafician de talie universală, cunoscut pentru numeroasele sale expoziții personale și de grup din România, Ungaria, Germania, Italia, Franța, Belgia, Portugalia, Cehoslovacia, Polonia, un nume apreciat de critica de specialitate din ţară şi străinătate. S-a născut la Șimleu Silvaniei, însă o mare parte din copilărie și tinerețe le-a petrecut la Oradea, oraș căruia avea să-i facă drept cadou impresionantul mozaic de 350 de metri pătrați, realizat din marmură și finalizat în 1982, cu puțin înainte ca artistul să se mute la Budapesta. Lucrarea a fost introdusă în lista monumentelor artistice de patrimoniu ale orașului Oradea.
„Mozaicul Trei Arbori este una dintre cele mai frumoase realizări monumentale din Oradea, o creație care nu poate fi scoasă din circuit și care are o frumusețe de ambient aparte în Parcul Magnoliei. Iar creatorul acestui mozaic este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști plastici din România și din Ungaria”, a spus directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac.
Despre soarta mozaicului a aflat și artistul care i-a dat viață și care, după ce inițial a intenționat să înainteze o adresă primăriei, a optat pentru a aștepta să vadă cum se vor desfășura lucrurile.
„Am lucrat trei ani, zi și noapte la acest mozaic. Pentru perioada aceea, de la finele anilor ’70, a fost considerată o lucrare specială, valoroasă atât din punct de vedere al conceptului, cât și din punct de vedere al anvergurii. Ar fi păcat să dispară”, a spus, pentru CRIŞANA, György Jovián. „Inițial, când am aflat că se dă jos de pe fațadă, am vrut să înaintez o adresă primăriei. Dar am fost contactat de unul din arhitecții municipalității și mi s-a spus că au cerut constructorului să păstreze lucrarea, sau să o refacă și voi fi căutat de către arhitectul care a proiectat centrul comercial”, a mai explicat artistul. „Nu am fost contactat încă, dar stau la dispoziția constructorilor dacă doresc să refacă lucrarea. Proiectul original, schița mozaicului după care am realizat desenul și am coordonat execuția, există în arhiva de stat a județului Bihor și poate fi consultată”, a subliniat György Jovián. Acesta a mai precizat că, deși realizarea lucrării a însumat trei ani de muncă, cei mai grei din viața sa, astăzi, când există specialiști în astfel de construcții timpul de refacere ar trebui să fie semnificativ redus. De asemenea, artistul și-a exprimat bucuria de a afla că o eventuală dispariție a lucrării nu ar lăsa indiferentă comunitatea orădeană.