Avocații din Baroul Bihor s-au alăturat colegilor lor din ţară care au  declanșat proteste, începând de ieri, și vor purta banderole albe pe braț, în timp ce în capitală avocații au protestat pe scările Curții de Apel. Ei cer, între altele, majorarea onorariilor pentru asistența din oficiu în dosare penale și eliminarea "practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii".

 

Potrivit calendarului protestelor, până în 24 februarie avocaţii se vor prezenta în cauzele penale în care sunt repartizați din oficiu purtând o banderolă albă pe braț; între 25 februarie și 10 martie - asigurarea asistenței judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive;
începând din 11 martie - neasigurarea asistenței judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea și aplicarea soluțiilor la problemele lor. Revendicările avocaților sunt majorarea onorariilor cuvenite pentru prestarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală; reglementarea prin protocol a onorariilor/remunerațiilor cuvenite curatorilor; eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii. Consiliul Baroului Bihor a hotărât să se ralieze acestor demersuri.

„Având în vedere că demersurile derulate până în prezent atât de conducerea centrală a profesiei, cât și de numeroase barouri din țară s-au lovit de un refuz categoric, Consiliul Baroului Bihor prin vot prin corespondență a decis ca și membrii Baroului Bihor să se ralieze protestului declanșat la nivel național, începând de azi 11.02.2019, urmând ca în perioada următoare să purtăm pe braț banderole albe”, se arată într-un comunicat semnat de decanul Baroului Bihor, avocat Cristian Domocoş.

 

Discuţii la Ministerul Justiţiei

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță că a chemat reprezentanții avocaților, azi, la discuții, la Ministerul Justiției, precizând că probabil va fi dată o primă formă a protocolului privind onorariile acestora.

„Eu am avut discuții de când am venit din mai 2017 cu reprezentanții dânșilor și i-am invitat să vină nu cu propunere pur și simplu, mărim de la 100 de lei la 300 sau 400, că este normal, fiecare vrea mai mult, dar este vorba de bani de la bugetul statului și orice cheltuială de la buget trebuie să fie justificată. I-am invitat la comisie să vină să justifice să-mi arate pe ce motiv, inflație, că a crescut salariul minim, că sunt alte criterii să putem fundamenta majorarea de salariu. Eu convins eram, nu trebuiau să mă convingă dânșii, doar i-am chemat să vină în scris cu propuneri și nu cu vorbe, că în scris au venit, mărim de la 100 la 650, mărim de la 100 la 200 , întrebarea era de ce? Că eu semnez pentru banii statului de la buget. I-am chemat mâine la minister, i-am invitat la minister, s-a desprins o concluzie, un punct de vedere să zicem comun, dar nu majoritar și cred că mâine vom da o primă formă protocolului care la rândul lui poate fi îmbunătățit", a declarat Tudorel Toader.

Referitor la faptul că avocații s-au plâns de cenzurarea sumelor de către instanță, ministrul a spus că a propus scoaterea acestei prevederi din protocol.

„Articolul 10 din protocolul din 2015 care folosește în protocol o formulă nu tocmai să spunem așa adecvată, spune că onorariile sunt maximale, adică pot fi și mai mici ceea ce-i permite încă judecătorului să le reducă la sume absolut modice, nesemnificative. Eu le-am spus că în noul protocol voi propune eliminarea acestei posibilități ca judecătorul să cenzureze onorariul, adică dacă el este 100 de lei, 200 de lei dacă e plătit de la bugetul statului, dacă e aprobat de ministrul Justiției de ce să se înterupă judecătorul, în opinia mea, să spună prea mult 100 de lei să fie 50, deci eu am propus și nu cred că dânșii nu vor fi de acord mâine", a completat Toader.

Anterior, ministrul a declarat că în ultimii 10 ani, statul român a plătit peste 88 de milioane euro pentru onorariile avocaților din oficiu.