Începând de marți, 15 iunie, la cariera de calcar exploatată de SC Băița Bihor SA are loc un protest inedit: directorul general al agentului economic menționat, inginera Maria Trip s-a izolat pe unul dintre versanții carierei solicitând sosirea la fața locului a președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale și a ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului pentru a debloca situația gravă în care se află societatea pe care o conduce. Din 2019, SC Băița Bihor SA nu a mai primit permis de exploatare a calcarului, onorând contractele cu clienții din țară și strinătate din stocul existent, stoc ce este pe terminate.

Pentru detalii despre situația de la cariera de calcar Băița, ne-am deplasat la fața locului atât marți, cât și miercuri, 16 iunie, reușind să luăm câteva interviuri de la responsabilii Băița Bihor SA. După cum declara Elena Miclea, președinta Consiliului de Administrație, societatea - la care statul mai deține 6,07 procente din acțiuni - funcționează cu circa șaptezeci de angajați, iar închiderea acesteia ar provoca grave probleme sociale, în zonă nefiind prea mulți agenți economici care să poată prelua forța de muncă disponibilizată. Cât privește cauzele protestului directorului general Maria Trip, cu care s-au solidarizat toți ceilalți angajați, Elena Miclea a declarat următoarele: „Motivul protestului îl constituie îngrădirea dreptului la muncă. Noi exploatăm calcar, iar actul prin care avem dreptul la exploatarea calcarului reprezintă un permis de exploatare, or de aproape doi ani de zile nu am primit acest permis de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

De la înființare până în anul 2015, societatea a beneficiat din partea ANRM de aviz de exploatare în baza licenței de exploatare, dar, din 2015, ANRM și-a schimbat opinia tehnică în sensul că trebuia să se elibereze pentru exploatarea acestui calcar permis de exploatare, motiv pentru care, în momentul respectiv, societatea și-a făcut toată documentația tehnică, care a fost depusă la ANRM și a obținut permisul de exploatare. Vreau să vă spun că acest permis se acordă anual, iar în perioada 2015-2021, în mod normal ar fi trebuit să beneficiem de șase permise de exploatare, dar noi am beneficiat doar de trei. În felul acesta, statul ne-a îngrădit, ne-a obstrucționat dreptul la muncă.

Statul este membru fondator sau acționar fondator, deținând 6,07 la sută, cu aport în numerar de o sută de mii de lei. În decursul desfășurării activității, statul a beneficiat de dividende, valoarea acestora ridicându-se la aproximativ șapte sute de mii de lei, practic, de șapte ori valoarea aportului în societate! De asemenea, societatea și-a achitat toate obligațiile față de bugetul statului la termen, nebeneficiind și nesolicitând eșalonări, amânări sau scutiri la plată. Nici măcar în perioada de pandemie Covid-19 societatea nu a cerut ajutor de la stat.

Din momentul în care nu am mai primit acest permis de exploatare, organele de conducere ale societății - Adunarea Generală, respectiv Consiliul de Administrație - au luat decizia de a imobiliza resursele financiare și de a plăti anticipat redevența pentru calcarul exploatat. Practic, noi, în momentul de față, lucrăm pe stoc. Asta înseamnă că în perioada imediat următoare acest stoc se va epuiza. Avem un portofoliu de clienți, atât interni, cât și externi, iar toate contractele și comenzile au fost onorate până acum. În momentul când stocul ajunge la final, nu știu ce se va întâmpla, dar noi cerem insistent statului, autorităților, să ne dea dreptul la muncă!”

Miercuri, 16 iunie, situația de la cariera de calcar Băița a escaladat, angajații solidarizându-se cu directorul general Maria Trip, care continua să protesteze, izolată pe unul dintre pereții exploatării. Chiar de acolo, prin intermediul stațiilor de emisie-recepție, aceasta ne-a anunțat hotărârea de  a rămâne în incinta carierei până la sosirea celor doi înalți demnitari care pot debloca lucrurile la societatea Băița Bihor:

„Recunosc că este o chestie teribilistă, pe care nu am mai făcut-o în viața mea, dar am văzut că indivizii care trăiesc din banii publici, la care și noi suntem un mic contribuabil, nu sunt impresionați de oameni, de problemele lor, de familiile lor, sunt impresionați doar dacă voi, mass-media, veniți cu câte un eveniment deosebit!

Ce puteam să facem? Să nu lucrăm o lună? Nu le păsa! Ne luau doar banii, ne puneau poprire pe conturi! Am cerșit doi ani la toate ușile Ministerului Economiei și IMM-urilor și la ușile ANRM. N-am găsit altă formă, credeți-mă și credeți-mă că astăzi am realizat - ieri nu - cât de periculos este și la ce m-am expus, dar o fac, în primul rând, pentru oamenii aceștia, cărora le-am dat niște speranțe, am construit împreună cu ei această companie și suntem mândri de ea!

Doleanța noastră este una singură: dreptul constituțional la muncă în România anului 2021!”

Întrebată dacă autoritățile județene s-au interesat de situația de la cariera Băița, Maria Trip a răspuns: „Stați liniștit! Nu se deranjează nici cei de la județ! Singurul om care s-a interesat vreodată de soarta noastră a fost ex-senatorul Cornel Popa!”

Cât despre ceilalți salariați ai societății Băița Bihor SA, aceștia au declarat că nu vor decât să poată munci, deoarece acasă îi așteaptă familiile, problemele cotidiene și, pe mulți dintre ei, plata ratelor la bănci. Din toate aceste motive, angajații intervievați au declarat că sunt dispuși să continue protestul până când autoritățile le vor acorda atenția și înțelegerea cuvenite.