Încă o doleanță a beiușenilor își va găsi rezolvarea în viitorul apropiat: Muzeul Municipal va fi modernizat cu fonduri europene, prin proiectul intitulat „Reabilitarea Muzeului Municipal din Beiuș”.

Conform Adresei nr. 002139/04.12.2023 a Autorității de Management Programul Regional Nord-Vest (AM PR NV), „ca urmare a finalizării procesului de selecție în conformitate cu prevederile ghidului specific aferent, precum și a încadrării proiectului […] sus-menționat în alocarea respectivului apel, se demarează etapa contractuală”.

Actualul sediu al Muzeului Municipal Beiuș este monument istoric de categoria B. Clădirea a fost construită în secolul al XIX-lea, în stil eclectic, cu dominantă barocă. Imobilul a aparținut memorandistului Vasile Ignat, avocat de renume și fruntaș al luptei pentru emanciparea națiunii române din Crișana, după care a trecut în posesia fiicei sale Viora și a ginerelui Ioan Ciordaș, unul dintre martirii luptei pentru realizarea României Mari. De altfel, avocatul dr. Ioan Ciordaș era ridicat chiar de aici, în tragica noapte de 3/4 aprilie 1919, de bandele sălbăticite formate din foști militari ai defunctei armate austro-ungare, care apoi îl asasinau mișelește la Lunca, în aceeași noapte, alături de camaradul său de luptă, mai tânărul avocat dr. Nicolae Bolcaș.

Din 1965, Casa Ciordaș a servit ca muzeu. Imobilul este într-o evidentă stare de degradare, necesitând, totodată, dotarea cu utilități moderne, care să-l facă potrivit destinației de așezământ cultural.

Demersurile pentru modernizarea Muzeului Municipal au început încă din vară, când Consiliul Local aproba Hotărârea nr. 210/22.08.2023 privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici faza PT pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea Muzeului Municipal din Beiuș”, completată peste puțin timp prin Hotărârea nr. 233/15.09.2023 privind aprobarea modificării Anexei nr. 2 la HCL nr. 210/22.08.2023.

Conform inițiatorilor, „obiectivul general al proiectului vizează reabilitarea și modernizarea Muzeului Municipal Beiuș, transformându-l într-un reper cultural contemporan, care îmbină tradiția cu inovația și care răspunde cerințelor actuale ale societății. Această reabilitare nu se referă doar la restaurarea și conservarea structurii fizice a clădirii, ci și la adaptarea sa la standardele moderne de prezentare și interacțiune cu publicul”. Pentru atingerea acestui obiectiv, echipa de proiect își propune „digitalizarea imobilului Muzeului Municipal în vederea promovării dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic, precum și a culturii, patrimoniului natural, a turismului durabil și a securității în Municipiul Beiuș”.

Un nou pas în direcție începerii investiției de la Muzeul Municipal a fost făcut pe 13 decembrie, când Consiliul Local Beiuș a adoptat o Hotărârea nr. 313 privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiectul „Reabilitarea Muzeului Municipal din Beiuș”. Conform acestui act normativ, finanțarea proiectului „Reabilitarea Muzeului Municipal din Beiuș” va fi asigurată prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, Prioritatea 7: O regiune atractivă, Obiectiv specific 5.1 Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil și a securității în zonele urbane, Acțiunea a) Conservarea, protecția și valorificarea durabilă și competitivă a patrimoniului cultural și istoric, inclusiv asigurarea și/sau îmbunătățirea accesului către acestea - URBAN, apelul de proiecte nr. PRNV/2023/711/1.

Cât privește valoarea totală a proiectului „Reabilitarea Muzeului Municipal din Beiuș”, aceasta este de 17.496.534,46 lei (inclusiv TVA), din care 349.930,71 lei reprezintă cofinanțarea de la bugetul local. În plus, consilierii locali beiușeni au decis că „sumele reprezentând cheltuieli de mentenanță, întreținere ale proiectului Reabilitarea Muzeului Municipal din Beiuș pe întreaga perioadă de durabilitate a acestuia se vor suporta de către municipiul Beiuș”.

În opinia echipei de proiect, odată finalizată reabilitarea Muzeului Municipal Beiuș, acesta „va deveni nu doar un spațiu de conservare a trecutului, ci și un centru de învățare și inspirație pentru generațiile actuale și viitoare, […] un model de bune practici în domeniul gestionării durabile a patrimoniului cultural”, urmând „să inspire alte instituții similare să adopte o abordare mai responsabilă și inovatoare în relația cu comunitatea și mediul înconjurător”.