Cea de-a patra ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2019, organizată de Ordinul Arhitecților din România - Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, se desfășoară în perioada 7-24 noiembrie.

 

Debutul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2019 la Oradea are loc astăzi, 8 noiembrie, de la ora 17.00, când, în Cetatea Oradea, corp G va fi „parcată” Ambulanța pentru Monumente.

„Este un proiect-pilot care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Oricine dorește poate contribui financiar sau prin voluntariat pentru a salva un monument. Până în prezent, s-au realizat șase intervenții pe obiective de patrimoniu din sudul Transilvaniei: Poarta Brîncovenească din Sâmbăta de Sus, Biserica fortificată din Velț, Monumentul Eroilor din Seleuș, Biserica ortodoxă din Gherdeal, ruina turnului de apărare din Apața și halta CFR din Șaeș. Rezultatele acestor șase intervenții vor fi prezentate în imagini într-o expoziție ce va fi vernisată cu această ocazie”, anunță organizatorii evenimentului.

Astăzi, 8 noiembrie, la Biblioteca Universității Oradea, se va desfășura vernisajul expoziției-concurs a lucrărilor înscrise la Premiile BATRA, la următoarele secțiuni: Arhitectura locuinței individuale; Arhitectura locuințelor colective; Arhitectura dotărilor comunitare și de producție; Arhitectura spațiului public; Arhitectura patrimoniului cultural; Rural; Arhitectura spațiului interior și scenografie; Microarhitectură / Arhitectura temporară; Design de obiect și Proiecte culturale / Inițiative / Experimente. Expoziția va fi afișată simultan și în celelalte orașe în care sunt filialele Ordinului Arhitecților din România partenere în BATRA 2019: Cluj-Napoca, Satu Mare, Baia Mare și Alba Iulia.

În cadrul BATRA 2019, vor mai avea loc următoarele evenimente: marți, 12 noiembrie, de la ora 17.00, în Cetatea Oradea, corp G, este programată o discuție pe tema „Impactul microhidrocentralelor asupra mediului și comunității”; joi, 14 noiembrie, de la ora 17.30, va avea loc prezentarea „Via Transilvanica”, o poveste despre curaj și identitate, ce va fi spusă de către Bogdan Brânzaș, director de program; marți, 19 noiembrie, de la ora 11.00, în Cetatea Oradea, corp G, se va desfășura cursul de eficiență energetică „Economie Circulară și Case Pasive”.

„Scopul acestei ediții este reflectat de tema aleasă, „Viitorul/Acum”, respectiv dorința de a implica întreaga comunitate în planurile și deciziile arhitecților, urbaniștilor, peisagiștilor, autorităților, pornind de la premisa că numai așa viitorul poate reflecta ceea ce ne dorim cu toții”, menționează organizatorii.