În anul 2019, Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Oradea a finalizat investiţii în valoare de 25,5 milioane lei, majoritatea vizând infrastructura rutieră. Pentru acest an vor fi continuate lucrările începute, şi sunt în lucru 154 de proceduri de achiziţie.

Directorul executiv al Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Mircea Ghitea, şi viceprimarul Florin Birta au prezentat bilanțul de activitate a direcţiei pe anul 2019, dar și propunerile de investiţii prevăzute pentru a fi demarate în acest an.

„Municipiul Oradea are 932 de străzi, din care 638 sunt modernizate, iar 294 sunt nemodernizate până în prezent. Din 2008 până azi am reușit să modernizăm aproximativ 200 de străzi, adică o medie de 15-20 de străzi pe an. În prezent, avem o strategie de asfaltare a străzilor rămase nemodernizate: încercăm să modernizăm undeva la 30-35 de străzi pe an până în anul 2026”, a declarat viceprimarul Florin Birta. Mircea Ghitea a menţionat că 126 de străzi din Oradea nu pot fi modernizate în prezent pentru că necesită lucrări de introducere a reţelelor de apă şi canalizare, astfel că acestea vor fi modernizate abia după anul 2024.

Directorul Direcţiei Tehnice a precizat că, în 2019, suma totală achitată pentru investiţiile finalizate a fost de 25.584.490,89 lei cu TVA, iar totalul plăților finalizate sau în execuție aferente investiților derulate a fost de 38.675.907,49 lei cu TVA. Printre investiţiile derulate anul trecut, cele mai importante au fost: Podul Centenarului, podul peste pârâul Peța între calea Armatei Române - str. Universității, pietonalizarea străzii Vasile Alecsandri, modernizarea străzilor Lăcrămioarelor şi Martin Andersen Nexo, amenajarea de accese auto şi spaţii de parcare pe străzile Morii şi Cornieţului, respectiv între arterele Bulevardul Dacia, Constantin Brâncuşi, Costache Negruzzi şi Doinei etc. Pe de altă parte, sunt în curs de execuție, lucrări demarate în anii anteriori, care vizează reabilitarea, modernizarea străzilor, podurilor, amenajarea de alei și parcări, amenajarea de parcuri cu utilitățile aferente, dar și rețele de utilități. Lucrările demarate în anul 2017, respectiv 2018, care se vor finaliza în acest an sunt următoarele: reabilitare, modernizare străzi, poduri (16 obiective de investiții), dintre care cele mai importante sunt  drumul de legătură între str. Suișului și Calea Bihorului, modernizarea străzilor Balogh Istvan, Coriolan Hora, Piața Bobâlnei, Arabilor, Ioan Bușița, Thomas Mann, amenajarea intersecției prin pasaj denivelat între drumul de centură al Municipiului Oradea și strada Universității, amenajarea trotuarului strada Republicii între strada Gheorghe Dima - Bulevardul Magheru, breteaua de legătura între Calea Aradului și Calea Sântandreiului, drumuri interioare în parcul industrial Eurobusiness III, str. Beothy Odon, drum colector Calea Sîntandreiului - Calea Aradului.

De asemenea, se lucrează la coridorul verde din strada Barcăului și amenajarea parcului din zona Morii, alei și spații de parcare în cartierul Ceyrat, amenajare de accese auto și spații de parcare în zona situată între străzile Dimitrie Pompeiu, Henri Coandă și Calea Aradului și amenajarea acceselor pentru autovehicule și spații de parcare în zona situată între străzile Calea Aradului - Vlădeasa – Fagurelui, precum și în zona situată între străzile Calea Aradului - Lalelelor - Henrik Ibsen - Cornițelului.

În ceea ce privește lucrările de investiții noi, printre acestea se numără: Coridor verde în cartierul Grigorescu, amenajare acces pietonal între strada Vasile Alecsandri și strada Independenței, amenajare Coridor Verde din str. Coriolan Pop în cartierul Veteranilor, amenajare Coridor Verde din str. Ion Bogdan, coridor verde din str. Aurel Covaci în cartierul Soarelui, modernizare str. Ion Irimescu, drum colector aferent drumului de centură (str. Ogorului) între str. Liviu Borcea și str. Ciheiului, amenajare pista de alergare în parcul Salca, drum colector în zona Piața 100, modernizare Piața Tineretului din Velența, regenerare urbană – spații verzi, accese rutiere și spații de parcare în perimetrul strada Nufărului-str. Nojoridului-str. Leonardo da Vinci-str. Ciheiului, creșterea mobilității urbane din zona Nufărului – Cantemir. De asemenea, urmează să fie modernizate străzile Aviatorilor, Luceafărului, Trotușului, Pionierilor, Alexandru Papiu Ilarian, Aurora, Cărăbușului, Cheile Turzii, Dâmboviței, Digului, George Bota, Ion Mincu, Năvodarilor, Arturo Toscanini, Episcop Ioan Alexi, Cardinal Alexandru Todea, Cucului, Gheorghe Pituț, Ion Pop Reteganul, Macului, Radu Enescu, Coriolan Pop, Nicolae Firu, General Eremia Grigorescu.

În privinţa salubrizării, a continuat programul pilot la cele 126 de asociaţii de proprietari din Municipiul Oradea în vederea colectării deseurilor menajere, în  trei fracții: umedă, uscată şi biodegradabilă. De asemenea, s-a deschis un nou punct de colectare selectivă a deşeurilor în zona străzii Uzinelor, care deservește cartierele Rogerius și Ioșia. „Starea de curăţenie în municipiu este acceptabilă”, a menţionat Mircea Ghitea referindu-se la salubrizarea stradală.