Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Oradea a derulat, în 2021, investiții de peste 136 milioane lei. Printre investițiile mari finalizate anul trecut se numără noul pasaj de pe centură, un drum colector din zona Pieței 100, precum și modernizarea unor străzi.

 

„Anul trecut, Direcția Tehnică a derulat investiții de 136 de milioane de lei. Vorbim despre proiecte importante care privesc infrastructura rutieră (străzi modernizate, parcări, poduri, etc). De asemenea, am tratat cu prioritate și colectarea selectivă, respectiv gestionarea deșeurilor, iar în perioada următoare vom demara un proiect pilot important pentru acest sector. Au avut loc investiții și în amenajarea spațiilor verzi și a locurilor de joacă din oraș", a precizat Sebastian Marchiș, directorul Direcției Tehnice.

Străzi modernizate

La finalul anului trecut, în municipiul Oradea, din 935 de străzi, cu o lungime totală de 471,548 km, 674 străzi, în lungime de 342,775 km, erau modernizate integral sau pe tronsoane de stradă, iar 258 străzi, în lungime de 127,65 km, erau nemodernizate sau nu erau modernizate pe întreaga lungime a străzii. În cursul anului 2021 au fost cheltuiți pentru lucrările de întrețineri, reparații străzi, poduri și trafic rutier 33.450.000 lei.

În cadrul lucrărilor de întreținere și reparații străzi modernizate au fost realizate lucrări pe arterele importante ale municipiului: strada Piaţa 1 Decembrie, strada Sovata, strada Louis Pasteur, strada Matei Corvin, strada Uzinelor, strada Eroul Necunoscut, strada Sfântul Apostol Andrei, strada Moscovei, B-dul Decebal, strada Nicolae Bolcaș, strada Mesteșugarilor, strada Calea Clujului, strada Lugojului, strada Ștefan Zweig, strada Calea Aradului, strada Oneștilor. Au fost realizate lucrări de plombări şi covoraşe pe un număr de aproximativ 315 străzi, utilizându-se o cantitate de 4.408 tone de asfalt, aferent suprafeţei de aproximativ 36.201 mp. În ce privește amenajarea locurilor de parcare, în 2021 Direcția Tehnică a amenajat 770 de locuri de parcare. Pe lângă lucrările de întreținere a străzilor, Direcția Tehnică a desfășurat și activități legate de semnalizarea rutieră, precum întreținerea semafoarelor, executarea marcajelor rutiere, întreținerea indicatoarelor și montarea unor stâlpișori metalici de protecție, panouri reflectorizante, oglinzi rutiere etc. Pe de altă parte, în anul 2021 au fost executate lucrări de întreținere și reparații pe 205 străzi nemodernizate, intervenindu-se pe o suprafață de 387.540 mp.

Investiții finalizate în 2021

Potrivit raportului prezentat de Direcția Tehnică, cele mai importante lucrări finalizate în 2021 au fost: amenajare intersecţie prin pasaj denivelat între drumul de centură al Municipiului Oradea și strada Universității; drum colector în zona Piața 100; modernizare str. Alexandru Papiu Ilarian; modernizare str. Cheile Turzii; modernizare str. Dâmboviței; modernizare str. Digului; modernizare str. Năvodarilor; modernizare str. Coriolan Pop; modernizare str. General Eremia Grigorescu; modernizare str. Nicolae Firu; modernizare str. Radu Enescu; modernizare str. Luceafărului; modernizare str. Aviatorilor tronson cuprins între Nicolae Bolcaș - Aviatorilor (bretea).

 

Planuri pentru 2022

Pentru 2022, Direcția Tehnică are în plan finalizarea lucrărilor din cadrul proiectului de reabilitare a bulevardului Nufărului - Cantemir, reabilitarea pasarelei hobanate peste râul Crișul Repede, construire drumuri colectoare și pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal, modernizare străzilor Gheorghe Doja,  Livezilor, Piatra Craiului, Sofiei, Meșteșugarilor, Gheorghe Pituţ,  Drumul Hotarului, Valea Frumoasă, drum de legătură între str. Santăului și str. Matei Corvin, pod peste pârâul Peța în zona străzii Feldioarei, iluminat arhitectural al clădirii situate pe strada Iosif Vulcan nr. 2 colț cu str. Republicii, iluminat arhitectural Casa Venețiană - Parcul Traian nr. 1, amenajare accese auto și parcări în zona Dimitrie Cantemir - Theodor Aman - Ștefan Luchian și amenajare parc și spații publice în Cartierul Tineretului.

„Plătești cât arunci"

În cursul anului 2021, în Municipiul Oradea au fost executate și decontate lucrări de salubritate stradală de 23.572.961,13 lei, inclusiv activitățile de deszăpezire. La finalul anului trecut, existau 806 incinte metalice pentru depozitarea deșeurilor menajere în eurocontainere de 1,1 mc și 130 incinte tip dulap, din care 785 dotate cu sistem electronic de închidere. S-au amplasat 30 de containere pentru colectarea deșeurilor reciclabile, numărul total de containere ajungând la 1.400 de bucăți. Totodată, s-au distribuit gratuit locuitorilor din zonele cu case 42.000 de role a câte 25 de saci destinați deșeurilor reciclabile, fiind colectate 11.1857 kg deșeuri voluminoase.

Pentru anul în curs, Direcția Tehnică are în derulare implementarea unui proiect pilot privind metoda de implementare „plătești cât arunci" și continuarea verificării modului în care are loc colectare selectivă.