Bilanț la IPJ Bihor - Anul trecut, caracterizat printr-o revenire a activităților infracționale
Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, a prezentat, joi, evaluarea activității instituției pe parcursul anului 2021. Raportat la 2020, când s-au impus câteva luni de stare de urgenţă, cu scăderea activităţii infracţionale datorită măsurilor de restricţionare impuse de pandemie, anul 2021 se caracterizează printr-o revenire treptată la normalitate a preocupărilor infracţionale, caracteristice anilor ce preced pandemia.
2021 a fost al doilea an în context epidemic deosebit, astfel că alături de celelalte structuri de ordine şi siguranţă publică, poliţiştii bihoreni au contribuit la conştientizarea necesităţii respectării de către cetăţeni a tuturor normelor sanitare şi prevenirea răspândirii Covid-19 în judeţ. În 2021, infracţionalizatea sesizată a crescut cu 15%, a scăzut infracţionalitatea economică cu 8%, autorii infracţiunilor de mare violenţă, omor, tentativă de omor au fost identificaţi 100%, precum şi toţi autorii accidentelor de circulaţie care au părăsit locul faptei. IPJ Bihor a înregistrat o creştere a numărului de dosare penale soluţionate cu 9,3%, precum şi propunerilor de trimitere în judecată cu circa 25%. Au înregistrat creşteri şi la soluţionarea dosarelor penale cu autor necunoscut şi a dosarelor soluţionate prin identificarea autorului cu aproximativ 25%. Faţă de anul 2020, a crescut cu 26% numărul persoanelor cercetate şi cu 6,7 % cazurile în care soluţiile au fost de trimitere în judecată. „La satisfacţii profesionale aş aminti în primul rând infracţionalitatea de mare violenţă, faptul că nu au rămas cazuri cu autori necunoscuţi, ceea ce este foarte important pentru noi. Până la urmă, viaţa este valoarea supremă şi nu vrem să fie afectată în niciun fel. Dar am avut multe satisfacţii şi în domeniul armelor şi muniţiilor, multe acţiuni frumoase, colegii de la criminalistică au crescut mult calitativ, a crescut semnificativ numărul de identificări, calitatea expertizelor întocmite. A devenit funcţional şi compartimentul de percheziţii informatice, mai e nevoie de o anumită dotare, dar vom acoperi această activitate. Mi-aş dori mult să se reducă infracţionalitatea de mică violenţă, lovirile şi alte agresiuni, care încă rămân destul de semnificative în situaţia noastră operativă şi mai ales asupra minorilor şi a membrilor de familie. Acesta este un obiectiv important pentru noi în anul care urmează. Este o infracţionalitate destul de greu de prevenit, dar eu cred că vom reuşi să o reducem. Noi ţinem foarte mult la înregistrarea corectă a fenomenului infracţional ca să avem o oglindă precisă a ceea ce se întâmpă. Fiecare apel la telefonul de urgenţă în care se reclamă o agresiune este înregistrat drept cauză penală şi se fac cercetări. Sunt încă multe cazuri în care victimele refuză ordinele de protecţie”, a declarat chestorul Alin Haniș, inspectorul șef al IPJ Bihor.
Infracționalitatea contra persoanei, trend ascendent
Potrivit bilanțului IPJ Bihor, în ce privește infracționalitatea contra patrimoniului, se observă o ușoară scădere a faptelor de furt (0,08%), cu o scădere cu 12% a furturilor din locuințe și o creștere cu 11% a furturilor din societăți comerciale. Furturile din autoturisme au crescut de la 195 la 256 de fapte, iar cele de autoturisme, de la 37 la 54 de fapte, majoritatea fiind furturi în scop de folosință. Se înregistrează o creștere la faptele de înșelăciune cu 19%, iar tâlhăriile cresc cu 15 fapte, de la 39 la 57. Se observă în mediul rural o scădere cu 19% a infracțiunilor de furt din locuințe și cu 1% a celor de furt din societăți comerciale. Furturile din buzunare comise în mediul rural scad semnificativ, cu 50%. În ce privește infracțiunile de furt din autoturisme comise în mediul rural, acestea scad cu 17%, iar infracțiunile de furturi de auto comise în mediul rural scad cu 11%. Se observă un trend ascendent la infracționalitatea contra persoanei (27%), cele mai mari creșteri înregistrându-se la infracțiunile de lovire și alte violențe (30%), respectiv amenințare (18%). În ce privește infracțiunile contra vieții, pentru al cincilea an consecutiv, nu s-a înregistrat niciun caz de lovituri cauzatoare de moarte. Infracțiunile de omor au scăzut cu 16,6% față de anul anterior, iar tentativele de omor au rămas la același nivel. Toate faptele de mare violență sesizate în 2021 au fost soluționate prin identificarea autorilor. Patrulele de ordine publică au intervenit la 19.398 de apeluri semnalate prin 112. Anul trecut, au fost întocmite 13 dosare penale sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni în context Covid. Au fost organizate, zilnic, în medie, 12 acțiuni punctuale, cu o medie zilnică de 133 de efective de poliție în zonele publice aglomerate și de interes.
O intervenție la 13 minute
Au fost înregistrate 38.999 de apeluri la 112, în creștere cu 24,7% față de anul precedent. Media a fost de 106 apeluri pe zi, respectiv o intervenție la 13 minute. Au fost constatate 365 de infracțiuni silvice, fiind aplicate 497 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 416.000 lei. Totodată, în cursul anului 2021 au fost confiscați 3.743,62 metri cubi de material lemnos, în valoare de 983.240 de lei. În anul 2021 au fost constatate 637 de infracțiuni economice, în scădere cu 8%. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au recuperat prejudicii în sumă de6.617.798 de lei, înregistrându-se o creștere a prejudiciului recuperat cu 405%. A crescut cu 25% numărul persoanelor cercetate în cauze de natură economică, iar numărul de rechizitorii a crescut cu 180%. În urma celor 321 de acțiuni și controale desfășurate pe domeniul arme, explozivi şi substanţe periculoase, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 28.500de lei. Totodată, au fost confiscate 72 de arme, 11.438 de elemente de muniție, 1.177 de kg de articole pirotehnice, 3.000 de kg de substanțe toxice sau periculoase. În ce privește activitatea Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Bihor în anul 2021, la nivelul acestei structuri se constată o creștere a infracționalității sesizate cu 6,32%. Faptele de natură economică constatate au rămas la același nivel, iar infracțiunile de natură judiciară au scăzut cu 5,71%. În ce privește furturile din infrastructura feroviară, acestea au crescut de la 6 la 7 fapte (16%), iar pe linia furturilor de la călători se constată o scădere de la 3 fapte în 2020 la 1 faptă în 2021. Furturile din vagoanele de marfă au scăzut de la 4 la 1 (75%), iar furturile de componente de la vagoane au crescut cu o faptă (de la 0). În anul 2021, polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Bihor au aplicat 1.697 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 517.330 de lei.
Toți autorii accidentelor cu fugă, identificați
În anul 2021 s-a înregistrat o creștere cu 7% a numărului de accidente rutiere grave și o creștere cu 2% a numărului persoanelor rănite grav. Numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a crescut de la 34 la 39. Structurile de poliție rutieră au soluționat 946 de dosare penale. De asemenea, au fost dispuse măsuri preventive față de 16 persoane. Pe drumurile ce tranzitează judeţul Bihor, principalele cauze care au stat la baza producerii accidentelor rutiere au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor, neacordarea priorității de trecere pietonilor, depășirile neregulamentare și abaterile comise de bicicliști. În cursul anului 2021, poliţiştii rutieri au aplicat 42.084 de sancțiuni contravenționale, din care 22.302 pentru depășirea limitelor legale de viteză, 1.719 pentru indisciplina pietonilor și 1.801 pentru abaterile comise de bicicliști. 6.853 de permise de conducere au fost reținute. Au fost identificați 23 de conducători auto care au părăsit locul faptei în cazul accidentelor cu victime (100%).
Protecția Animalelor, o structură nouă
Biroul pentru Protecția Animalelor este o structură nouă în cadrul Poliției Bihorene, operațională din februarie 2021. Polițiștii Biroului Protecția Animalelor au soluționat 69 de petiții referitoare la situații de pericol în care se aflau unele animale, au intervenit la 19 sesizări primite prin 112, alături de polițiștii din teritoriu și au efectuat investigații în cadrul a 20 de dosare penale. De asemenea, polițiștii Biroului Protecția Animalelor au efectuat 29 de acțiuni / controale la adăposturile de animale din județul Bihor, au emis 4 ordine de plasare în adăpost, în acest sens fiind plasate 14 animale și au aplicat 34 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 15.900 de lei. Referitor la activitatea derulată de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, aceștia au desfășurat 16 ample proiecte preventive, în cadrul cărora au efectuat peste 391 de activități, toate în scopul reducerii numărului de infracțiuni. În cursul anului 2021, 67 de cadre au încetat raporturile de serviciu și au fost încadrați 28 de polițiști. Procentul de încadrare este în prezent de 82,96%. Au fost recompensați 75 de polițiști, respectiv 73 cu avansări înainte de termen și 2 cu mulțumiri scrise și au fost sancționați 20 polițiști, din care 2 ofițeri și 18 agenți.
Misiuni în contextul pandemiei
În scopul limitării răspândirii Covid-19, au fost angrenați, zilnic, în medie, 242 de polițiști din dispozitivul de ordine și siguranță publică și rutieră, efective suplimentate zilnic, în medie, cu 22 de polițiști din alte structuri. Au fost însoțite 284 de transporturi de vaccin, activități în care au fost angrenați 572 de polițiști. 118 centre de vaccinare operaționale pe raza județului Bihor au fost incluse în dispozitivul general de ordine și siguranță publică. Au fost verificate 819.345 de persoane cu privire la respectarea interdicțiilor impuse de legislație pe timpul stării de alertă (din care 466.155 în carantină la domiciliu și 317.192 în izolare la domiciliu. Au fost verificate 25.430 de societăți comerciale cu privire la respectarea interdicțiilor impuse de legislația pe timpul stării de alertă. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 14.289 de sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare totală de 3.148.990 de lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.