Numărul accidentelor soldate cu morți sau răniți grav a scăzut, pentru al doilea consecutiv, pe șoselele din Bihor, potrivit bilanțului IPJ Bihor pe anul 2024, prezentat, ieri, într-o conferință de presă, de chestorul Alin Haniș, inspectorul șef al Poliției Bihor. De asemenea, tâlhăriile au scăzut cu 30%, infracțiunile silvice cu 57%, cu aproape 50% scăzând și infracționalitatea în domeniul arme. În schimb, s-au înregistrat mai multe infracțiuni de evaziune fiscală, dar și de înșelăciune, în special în mediul on-line.

 

În anul 2024, a crescut cu 4% numărul dosarelor penale soluționate, iar propunerile de trimitere în judecată au crescut cu 14%. De asemenea, a crescut cu 20% numărul măsurilor preventive dispuse (de la 420 la 507). Infracționalitatea sesizată se menține la același nivel, cu ușoară creștere a infracțiunilor judiciare sesizate (+3%). O scădere importantă (-48%) s-a înregistrat la infracționalitatea în domeniul arme, materii explozive și substanțe periculoase. Au scăzut cu 57% infracțiunile constatate în domeniul silvic. Autorii infracțiunilor de mare violență (omor, tentativă de omor) au fost identificați în procent de 100%. Un aspect important este că, la fel ca în 2023, și în 2024 a scăzut cu 6% numărul de accidente rutiere grave, cu 9% numărul de persoane rănite grav în accidente rutiere și cu 13% numărul persoanelor decedate în urma unor accidente rutiere.  În anul 2024, s-a înregistrat o creștere cu 9% a infracțiunilor stradale constatate în flagrant delict de polițiști. De asemenea, s-a înregistrat o creștere ușoară a infracțiunilor stradale sesizate (+7%). Potrivit bilanțului prezentat de conducerea IPJ Bihor, infracționalitatea contra persoanei a crescut cu 6%, înregistrându-se o creștere cu 5% la infracțiunile de lovire și alte violențe și o creștere cu 12% la infracțiunea de amenințare. Referitor la infracțiunile contra patrimoniului, în anul 2024 s-a înregistrat o scădere importantă în cazul infracțiunii de tâlhărie, acestea scăzând cu 30%. Faptele de furt au scăzut cu 1%, înregistrându-se o creștere de 8% la faptele de înșelăciune. În anul 2024, a crescut cu 41% numărul infracțiunilor economice constatate. A crescut cu 30% numărul de persoane cercetate pentru evaziune fiscală. Totodată, au crescut cu 43% propunerile de trimitere în judecată pentru evaziune fiscală. Au fost recuperate prejudicii în valoare de 2.760.540 de lei.

De asemenea, au fost puse în aplicare măsuri asigurătorii în valoare de 56.758.200 de lei.

Zeci de mii de amenzi, sute de dosare penale în trafic

Activităţile desfăşurate de poliţiştii rutieri, în 2024, au avut ca scop combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, creşterea disciplinei în traficul rutier,  ţinând cont de multiplicarea factorilor de risc care sporesc pericolul producerii accidentelor rutiere şi de valorile ridicate de trafic auto şi pietonal. Au fost identificați toţi conducătorii auto care au părăsit locul accidentului fără încuviințarea poliției (11). În anul 2024, pentru al doilea an consecutiv, s-a înregistrat o scădere cu 6,5% a numărului de accidente rutiere grave (de la 137 la 128). Tot pentru al doilea an, consecutiv, numărul de persoane rănite grav în accidente rutiere a scăzut cu 9% (de la 117 la 107). În 2024, a scăzut cu 13% numărul de persoane decedate în accidente rutiere (de la 41 la 36). Structurile de poliție rutieră au soluționat 620 de dosare penale. De asemenea, au fost dispuse măsuri preventive față de 42 de persoane. Poliţiştii rutieri au aplicat 30.115 sancțiuni contravenționale, dintre care 11.773 pentru depășirea limitelor legale de viteză, 1.841 pentru indisciplina pietonilor 1.814 pentru abaterile comise de bicicliști și 175 pentru abaterile comise de utilizatorii de trotinete electrice. Polițiștii rutieri au reţinut în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 5.661 de permise de conducere și au retras 3.171 de certificate de înmatriculare a vehiculelor (dintre care 63 pentru poluare fonică). Totodată, în cursul anului 2024, polițiștii rutieri și de ordine publică au efectuat 135.626 de testări pentru depistarea consumului de alcool la volan și 1.317 testări pentru depistarea consumului de substanțe psihoactive. Au fost întocmite 237 de dosare penale pentru conducere sub influența alcoolului și alte 98 de dosare penale pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Șapte persoane monitorizate cu brățări electronice

În cursul anului trecut, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcțional în județul Bihor, iar prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, se poate monitoriza modul de respectare a măsurilor stabilite în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție sau ordinului european de protecție, în cazurile de violență domestică, dar și a altor cazuri de violență. De asemenea, începând cu 1 octombrie 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal. În cursul anului 2024 au fost înregistrate 495 de ordine de protecție și ordine de protecție provizorii, dintre care 256 de ordine de protecție provizorie și 239 ordine de protecție. Polițiștii au gestionat 8.474 de alerte și au monitorizat 7 persoane, dintre care 4 aflate sub măsura preventivă a controlului judiciar, una aflată în arest la domiciliu, una față de care a fost dispus ordine de protecție în baza prevederilor Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice și una față de care a fost dispus ordin de protecție în baza prevederilor Legii nr. 26/2004. În ce privește siguranța în școli, polițiștii din Bihor au desfășurat peste 1.600 de activități preventive în mediul școlar, în școli, în proximitatea acestora și în spații publice. În cursul anului 2024, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat 25 de ample proiecte preventive, în cadrul cărora au efectuat peste 1.000 de activități, toate în scopul reducerii numărului de infracțiuni, a riscului de victimizare și a asigurării unui climat de siguranță publică.  În anul 2024, în județul Bihor, au fost înregistrate 71 de fapte de natură penală, comise în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar (39 în mediul urban și 32 în mediul rural). Predomină infracțiunea de lovire sau alte violențe (46 de fapte), urmată de infracțiunea de furt (7 fapte), au fost înregistrate 4 infracțiuni de amenințare, 2 distrugeri, 2 infracțiuni de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, 1 infracțiune de însușirea bunului găsit și 9 alte genuri de infracțiuni. De asemenea, în cursul anului 2024, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale, în zona adiacentă și în incinta unităţilor de învăţământ, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.61/1991.

Infracțiunile în domeniul arme, la jumătate

Infracționalitatea sesizată în domeniul arme, substanțe explozive și periculoase a înregistrat o scădere importantă, cu 48%, de la 206 la 107 fapte. Polițiștii de la Serviciul Arme, Substanțe Explozive și Periculoase au constatat 107 infracțiuni, dintre care 32 de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, 50 de infracțiuni de braconaj cinegetic, 4 infracțiuni privind protecția animalelor 2 la legislația privind protecția mediului, 1 la regimul materiilor explozive și 18 alte genuri de infracțiuni, în cadrul cărora au fost cercetate 51 de persoane. În cursul anului 2024, polițiștii de la arme au dispus măsuri preventive de reținere, pentru 24 de ore, față de 12 persoane. În urma celor 333 de acțiuni și controale desfășurate pe domeniul arme, explozivi şi substanţe periculoase, au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 63.000 de lei. Totodată, au fost confiscate 75 de arme, dintre care 29 neletale, iar 46 letale. Dintre cele 46 de arme letale confiscate, doar 3 erau deținute ilegal, iar 43, deși deținute legal, au fost folosite la comiterea unor infracțiuni, în special de braconaj. De asemenea, dintre cele 29 de arme neletale confiscate, 14 erau deținute ilegal. Au fost confiscate 1.980 de elemente de muniție, 3.120 de kilograme de articole pirotehnice, 1.265 de kilograme de carne de vânat, 17 trofee, 4 capcane și 3 autoturisme folosite la comiterea infracțiunilor. Tot anul trecut, polițiștii Biroului Protecția Animalelor au soluționat 319 petiții referitoare la situații de pericol în care se aflau unele animale, au intervenit la 20 de sesizări primite prin 112, alături de polițiștii din teritoriu.  Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au soluționat 48 de dosare penale, în 9 dintre acestea fiind dispusă soluția de trimitere în judecată. Totodată, a fost dispusă reținerea a 9 persoane, cercetate pentru săvârșirea unor infracțiuni privind protecția animalelor.