Bisericile de lemn din localitățile bihorene Fâșca și Luncșoara vor fi salvate de la distrugere prin intermediul „Ambulanței pentru Monumente”, un proiect care, la nivel național, funcționează cu succes din 2016. 

În Sala Mare a Prefecturii Bihor, a avut loc ieri o conferință de presă, care a anunțat înfiinţarea Ambulanţei pentru Monumente, filiala Bihor, eveniment organizat în contextul Zilei Culturii Naționale.

La întâlnirea cu jurnaliștii au participat: prefectul Dumitru Țiplea, arhitectul Eugen Vaida, coordonator la nivel naţional al Ambulanţei pentru Monumente, coordonator al Grupului de Lucru Rural al Ordinului Arhitecţilor din România și director pentru România la The Prince’s Foundation, Adriana Ruge, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Bihor, precum și familia de arhitecți Adrian Pescaru, coordonator Ambulanța pentru Monumente Bihor și Zsak Ivett Greta, președinta Asociației Laborator Zero Pozitiv.

„Pentru implementarea proiectului pilot, dintre categoriile de monumente istorice, s-a optat pentru intervenția asupra bisericilor de lemn, care reprezintă mărturii materiale ale conștiinței comunităților rurale, reprezentative pentru arhitectura tradițională și vernaculară”, a anunțat Adriana Ruge, în cadrul conferinței de presă.

Cele două biserici asupra cărora se va interveni în vară sunt cele din Fâșca și Luncșoara, ale căror învelitori sunt degradate şi favorizează distrugerea interioară prin apa pluvială. Lucrările vor dura între 3 şi 5 săptămâni, iar costurile pentru o biserică se vor ridica la aproximativ 15.000 de euro.

Lucrările de intervenţii la monumentele din Bihor se vor derula prin Asociaţia Laborator Zero Pozitiv, asociaţie cu activitate în domeniul promovării arhitecturii contemporane şi a patrimoniului de arhitectură şi urbanism prin programe de conştientizare şi reabilitare.

De menționat că, din cele 59 de biserici de lemn din Bihor, aproximativ 20 sunt în stadiu avansat de degradare. Anul viitor, Ambulanța pentru Monumente Bihor ar putea interveni și la bisericile din Rieni și Copăceni.

În fiecare județ în care intervine, Ambulanța are o autoutilitară cu care transportă materiale de construcții, meșteri care cunosc vechile tehnici de construcții, dar și voluntari care ajută la renovare, în principal studenți, pentru care acest proiect reprezintă o posibilitate de formare profesională.

La nivel național, până în prezent, dintre cele 600 de monumente aflate în stare de colaps sau precolaps, Ambulanța pentru Monumente a salvat 85.