Campionatul bihorean al curățeniei 2023 - Care sunt câștigătorii
Au fost decernate premiile câștigătorilor ,,Campionatului bihorean al curățeniei”, concurs adresat primăriilor, în cadrul campaniei ,,Luna curățeniei în Bihor”. Pe fiecare zonă, câștigătoare au fost primăriile: Săcădat, Aleșd, Cociuba Mare, Criștioru de Jos, Buduslău și Sălacea.
În luna mai au fost colectate 1.046 de tone de deșeuri reciclabile de la locuințele din Bihor și în cadrul celor 132 de acțiuni de igienizare (de la primăriile care s-au înscris în concurs).
În cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (S.M.I.D.), județul Bihor este împărțit în 6 zone de operare, plus Oradea (Oradea, fiind singură în zona de operare, nu a putut participa la concurs). Au fost acordate trei premii în fiecare zonă de operare, respectiv locul I - 100.000 lei, locul II - 50.000 lei și locul III - 30.000 lei.
Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor și președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group, a decernat marți, 20 iunie, premiile, după cum urmează: Zona 1 B: 1) Săcădat - 59,34 puncte; 2) Sântandrei - 55,08 puncte; 3) Borș - 47,51 puncte; Zona 2: 1) Aleșd - 79,16 puncte; 2) Aușeu - 72,38 puncte; 3) Șinteu - 50,11 puncte; Zona 3: 1) Cociuba Mare - 60 puncte; 2) Avram Iancu - 50,74 puncte; 3) Mădăras - 40,26 puncte; Zona 4: 1) Criștioru de Jos - 73,86 puncte; 2) Beiuș - 68,79 puncte; 3) Ștei - 66,08 puncte; Zona 5: 1) Buduslău - 71,95 puncte; 2) Suplacu de Barcău - 60,99 puncte; 3) Balc - 60,53 puncte; Zona 6: 1) Sălacea - 66,74 puncte; 2) Sâniob - 63,95 puncte; 3) Cherechiu - 61,64 puncte.
Din cele 100 de unități administrativ-teritoriale eligibile, anul acesta s-au înscris în concurs 74: Săcueni, Cetariu, Aleșd, Ștei, Oșorhei, Beiuș, Vadu Crișului, Tărcaia, Mădăras, Lazuri de Beiuș, Curtuișeni, Bulz, Criștioru de Jos, Aușeu, Vașcău, Cherechiu, Abram, Șimian, Valea lui Mihai, Cociuba Mare, Sântandrei, Holod, Drăgeşti, Suplacu de Barcău, Săcădat, Nojorid, Avram Iancu, Bratca, Viișoara, Sălacea, Vârciorog, Drăgănești, Măgești, Marghita, Lăzăreni, Hidișelu de Sus, Buduslău, Răbăgani, Dobrești, Girișu de Criș, Cefa, Pomezeu, Ciumeghiu, Sâniob, Aștileu, Curățele, Boianu Mare, Tarcea, Lugașu de Jos, Petreu, Balc, Roșiori, Șuncuiuș, Biharia, Chişlaz, Gepiu, Popești, Șinteu, Paleu, Spinuș, Olcea, Sălard, Tileagd, Ineu, Salonta, Tăuteu, Lunca, Șoimi, Borș, Tămășeu, Roșia, Buntești, Sânnicolau Român și Tinca.
Potrivit regulamentului concursului, în realizarea clasamentului și în desemnarea câștigătorilor a contat cantitatea totală de deșeuri reciclabile, colectate de un Participant, în luna mai 2023 (de la locuințe, prin sistemul SMID + din campaniile de igienizare), cantitate care a fost împărțită la numărul de locuitori din fiecare U.A.T. și evoluția gradului de colectare a deșeurilor.
Ca pondere, punctajul a fost format astfel: 30% a contat cantitatea de ambalaje de plastic/metal, kg/pers; 15% a contat cantitatea de hârtie/carton, kg/pers; 15% a contat cantitatea de sticlă, kg/pers; 40% din punctaj a contat evoluția gradului de colectare separată a deșeurilor (diferența dintre media gradului de colectare pe anul 2022 și media gradului de colectare a deșeurilor în lunile martie, aprilie, mai 2023); dacă diferența a fost negativă, dacă gradul de colectare a scăzut, participantul a primit 0 puncte;
Urmează premierea elevilor ecologiști
Tot în cadrul festivității de premiere au fost prezenți și câștigătorii concursului organizat la Radio Transilvania, în cadrul campaniei. 9 câștigători au primit sejururi la pensiuni din Bihor și, în plus, o cutie cu vinuri oferite de Cramele Dextra, producător din Bihor.
Pensiunile partenere în cadrul concursurilor organizate la radio și online sunt Muma Codrului, Pensiunea Roșia, Cătunul lui Victor, Pensiunea Valea Gepișului, Crama Dextra, Pensiunea Cetățile Ponorului, Pensiunea Belle-Mont și Conacu Iancu.
„Luna curățeniei” este un proiect al întregii comunități, care s-a bucurat și anul acesta de sprijinul partenerilor Ecolect: Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, operatorii de salubritate (AVE Bihor, RER Vest și Salubri), Universitatea din Oradea, cultele religioase (Biserica Ortodoxă, Biserica Greco-Catolică, Biserica Penticostală, Biserica Baptistă), Clubul Sportiv Municipal Oradea, Direcția Silvică Bihor, Asociația ProTime-R, mediul de afaceri local și presa bihoreană.
Fondul de premiere din acest an s-a constituit din contribuția Consiliului Județean Bihor (700.000 lei) și din sponsorizări oferite de operatorii de salubritate și firmele: Asociația Selina, Construcții Erbașu, Bencomp, Dumexim, DaVinci Construct, Benvenuti, Novatex, Delona, Strategic Helmet.
,,Luna curățeniei în Bihor” a avut și anul acesta două concursuri: ,,Campionatul bihorean al curățeniei”, competiția adresată primăriilor, și ,,EcoProvocarea”, o competiție adresată elevilor din Bihor.
În zilele următoare va avea loc o gală de premiere a copiilor din Bihor care au îndeplinit cele trei condiții ale concursului ,,EcoProvocarea” – să participe la ștafeta reciclării la școală, să ia parte la o acțiune de igienizare și să convingă 3 adulți să-și descarce aplicația ,,Bihor Curat”. Vor fi oferite 140 de vouchere de câte 500 lei fiecare, de la DECATHLON, prin tragere la sorți. În plus, profesorii care s-au implicat în concurs vor fi răsplătiți cu 40 de vouchere în valoare de 250 lei fiecare, vouchere oferite cadou de Benvenuti. Și în cazul lor va fi organizată o tragere la sorți.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.