ECOTOP Oradea, împreună cu partenerii săi, Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius și Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, propune dezvoltarea unei arii naturale urbane de-a lungul cursului Crișului Repede în Oradea.

Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, împreună cu ECOTOP Oradea, Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius și Asociația Parcul Natural Văcărești, a organizat miercuri, 19 octombrie, o conferință de presă, pe malul Crișului Repede, în Parcul Libertății, aval de Podul Intelectualilor. Au fost atinse subiecte legate de natura urbană, rețeaua națională de arii naturale urbane și oportunitatea pe care o are Oradea de a avea o astfel de arie naturală urbană pe teritoriul orașului.

„Rețeaua pentru Natură Urbană s-a născut la inițiativa Asociației Parcul Natural Văcărești. În acest moment, rețeaua numără 11 orașe, printre care: Cluj-Napoca, Satu-Mare, Arad, Timișoara, București, Iași. ECOTOP Oradea, împreună cu partenerii săi, Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius și Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, propune dezvoltarea unie arii naturale urbane de-a lungul cursului Crișului Repede în Oradea. Ideea rețelei e de coalizare a tuturor inițiativelor locale de acest gen din orașele partenere”, spune Andrei Acs, reprezentant CAPDD Bihor, avându-l alături pe Florin Stoican, președintele Asociației Văcărești.  

„E important să înţelegem că avem nevoie de natură, chiar şi în oraşe, pentru sănătatea noastră fizică, dar şi mintală. Trebuie înţeles clar că aceste arii naturale urbane nu înseamnă nicidecum îngrădirea dezvoltării oraşului, ci obligă oraşul să se dezvolte armonios, îmbinând natura cu dezvoltarea. O arie naturală urbană întregeşte oferta turistică a oraşului Oradea”, a declarat Florin Stoican.

Ariile naturale urbane sunt zone cu peisaj sălbatic și valoare conservativă, științifică, educativă și de recreere, care au rolul de a îmbunătăți viața orășenilor.

„E important să înțelegem că avem nevoie de natură, chiar și în orașe, pentru sănătatea noastră fizică, dar și mintală. Trebuie înțeles clar că aceste arii naturale urbane nu înseamnă nicidecum îngrădirea dezvoltării orașului ci „obligă” orașul să se dezvolte armonios, îmbinând natura cu dezvoltarea”, mai spune Andrei Acs.

Potrivit acestuia, în Oradea, chiar și în centrul orașului, se întâlnesc specii de interes european, cum sunt: vidra, pescărașul albastru, țestoasa europeană sau boarța. Acestea, împreună cu pâlcurile de arbori și stufăriș reprezintă un motiv în plus pentru valorificarea acestor petice de natură semisălbatică.

„Având o astfel de arie naturală de-a lungul orașului ajută la crearea unui culoar de conectivitate pentru specii între ariile naturale protejate de interes european aflate în amonte și în naval de Oradea, pe Crișul Repede. De asemenea, se pot crea diverse trasee educative pentru copii, puncte de observație a naturii sau, pur și simplu, zone de recreere în care orădeanul să se bucure de liniște. Pentru încercarea de declarare a ariei naturale urbane în Oradea ne dorim colaborări strânse și cu instituțiile locale cu rol în administrarea apelor și a teritoriului, cum sunt Primăria Oradea și Administrația Bazinală de Ape Crișuri, cu care am început deja discuțiile referitoare la subiect”, menționează reprezentantul CAPDD Bihor.