Cei mai mari specialiști în energie geotermală se întâlnesc la oradea - Proiectul „Cooling Down”
Câțiva dintre cei mai mari specialiști în domeniul energiei geotermale din Spania, Germania, Italia, Franța, Belgia și România se vor întâlni joi și vineri la Oradea, la conferința aferentă proiectului „Cooling Down” care se va desfășura la sediul Termoline.
Evenimentul este găzduit de Societatea Română Geoexchange și Societatea Termoline iar în cadrul lui vor fi analizate rezultatele Proiectului Structural de Cercetare Europeană „Cooling Down”, focalizat pe sistemele de răcire geotermale.
Specialiștii vor analiza stadiul de funționare și monitorizare al proiectului pilot de încălzire și răcire al Spitalului Județean Oradea cu sonde geotermale de adâncime (Sistem cu Pompe de Căldură Geotermale și Hibride). Se vor colecta, analiza și răspândi în întreaga Uniune Europeană, informațiile obținute de-a lungul desfășurării proiectului.
Proiectul Cooling Down, în valoare de două milioane euro, finanțat de Comisia Europeană, este condus de E.G.E.C (European Geothermal Energy Council) de la Burxelles, vârful de lance în domeniu.
Societatea Română Geoexchange, înființată în 2003, reunește profesioniștii din domeniul energiei geotermale din România. Sediul asociației, conduse în prezent de orădeanul Horia Ban, director general al companiei Termoline Oradea, a fost mutat de la București la Oradea, pe strada Fabricilor nr 2 F, în anul 2023, în principal datorită faptului că în județul Bihor se află cele mai importante realizări în domeniul energiei geotermale din România.
Printre cei mai mari utilizatori de energie geotermală în Oradea se numără Spitalul Gavril Curteanu, Spitalul Clinic Județean Oradea, clădirea nouă a UPU (care este și prima clădire cu piloți energetici din România, un sistem de colectare a energiei termice prin sistemul de fundare), Palatul Episcopal Romano-Catolic, Parcul Științific și Tehnologic al C.J., Smart Campus-ul de la Universitatea Oradea și ambulatorul Oradea, aflat în construcție. Elementele de funcționare și performanță ale acestor aplicații sunt monitorizate în timp real.
La Oradea a fost înființat, în anul 2023, Centrul European de Excelență pentru energia geotermală în Europa de Est, care are ca scop instruirea spcialiștilor și răspândirea cunoștințelor din domeniu.
sistemele de incalzire si racire pe baza de apa geotermala ar trebui extinse cat mai mult. sunt cea mai buna si mai ecologiva solutie.