Pe lângă cele patru care sunt în execuție în Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta, Consiliul Județean Bihor pregătește extinderea rețelei de platforme pentru colectarea deșeurilor și în alte zone.

Centrele de colectare a deșeurilor prin aport voluntar vor fi construite în Sântandrei, Tinca, Ceica, Oșorhei, Tileagd, Vadu Crișului, Bratca, Popești, Săcueni, Valea lui Mihai, Sânmartin și Sânnicolau Român. În acest sens, vicepreședintele Mircea Mălan a convocat o întâlnire cu primarii celor 12 unităţi administrativ-teritoriale din județ. Cele 12 primării vor semna un contract de asociere cu Consiliul Județean Bihor. Acesta va fi supus aprobării în ședința ordinară din luna februarie.

„Ne dorim să dezvoltăm un sistem care să acopere întreg județul. Anul acesta ne propunem să realizăm proiectarea celor 12 platforme și să lansăm licitația pentru execuția lucrărilor. Acestea ar putea fi finanțate cu fonduri europene, prin actualul Program Operațional Infrastructură Mare (POIM) sau prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, a precizat Mircea Mălan.

Pentru realizarea acestor investiții, fiecare unitate administrativ-teritorială trebuie să transfere Consiliului Județean Bihor un teren cu o suprafață de minimum 3.000 de metri pătrați. Autoritatea județeană va construi platformele, apoi le va transfera în administrarea primăriilor.

În prezent, sunt în execuție patru centre de colectare a deșeurilor cu aport voluntar în Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta. Lucrările au început pe 2 februarie, termenul de execuție fiind de 120 de zile. Constructorul este Da Vinci Construct & Proiect (lider de asociere) - Antrepriză Construcţii Edilitare. Valoarea totală a ofertei câștigătoare este 4.661.514,73 lei, fără TVA.

Consiliul Județean Bihor construiește și dotează platformele. Atât cele care sunt în execuție, cât și cele 12 propuse vor fi finanțate din fonduri europene.

Primăriile vor asigura condițiile necesare exploatării acestor centre de colectare separată a deșeurilor și vor crea regulamentul prin care acestea vor putea deservi și alte unități administrativ-teritoriale. Fiecare cetățean va putea depozita, cu titlu gratuit, pe o perioadă de minimum 3 ani, toate acele categorii de deșeuri care nu sunt ridicate de către operatorul de salubritate.