Comemorarea evreilor orădeni dispăruți în Holocaust - 73 de ani de la marea tragedie
Comunitatea evreilor din Oradea a comemorat, duminică, 11 iunie, în nou renovata Sinagogă Ortodoxă din Oradea, 73 de ani de la marea tragedie - „Holocaustul”. Înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, Oradea a avut una din cele mai mari comunităţi evreieşti de pe aceste meleaguri. Majoritatea evreilor au fost exterminaţi în lagărele de la Auschwitz-Birkenau şi în alte lagăre similare, împreună cu încă șase milioane de evrei europeni.
Evenimentul comemorativ a avut loc în prezența evreilor, respectiv a oamenilor de cultură și artă din Oradea, dar și de alte naționalități. Pe lângă ing. Felix Koppelman, președintele Comunității Evreilor din Oradea, la manifestare a participat și a luat cuvântul prim-rabinul Comunității Evreilor din Debrețin, Ungaria, dr. Aser Ehrenfeld, născut la Oradea.
Manifestarea comemorativă de la Sinagogă a debutat cu o rugăciune pentru pacea şi prosperitatea popoarelor român şi israelian. În cadrul manifestării, Corul „Gyuri Vilan” al Comunității Evreiești, solistele Ildiko Paul și Alexandrina Chelu, alături de Florian Chelu Madeva, au susţinut un emoționant program muzical.
Impresionant a fost şi ceremonialul în memoria celor șase milioane de victime, ocazie cu care supravieţuitori ai Holocaustului au aprins cinci lumânări, iar ultima lumânare a fost aprinsă de cea mai mică evreică. După acest moment, evreii au mers la monumentul Holocaustului din curtea Şcolii Bălcescu, unde au spus o rugăciune și au păstrat un moment de reculegere. În această tristă zi, nu puteau lipsi de la „Adunarea în doliu” supravieţuitori ai Holocaustului, familiile şi descendenţii acestora. Transilvania era sub dominaţie horthystă, când, în luna mai 1944 s-a făcut repartizarea, evreii orădeni fiind izolaţi în ghetoul mare, iar ceilalţi, provenind din alte localităţi ale judeţului Bihor (Marghita, Salonta, Aleşd, Săcueni), în ghetoul mic, în apropiere de actualul pod Decebal.
Din cei 30.000 de evrei din Oradea care au fost deportaţi în lagărele naziste, s-au mai întors acasă doar câteva sute de oameni şi aceia foarte bolnavi.
Foto: Ștefan Toth AFIAP
Comentarii
Nu există nici un comentariu.