Peste 90 de copii cu dizabilități din Oradea, județ, dar și din țară au participat la tradiționala competiție sportivă organizată în cadrul proiectului educativ „Câştigă-ţi un prieten special”. Este vorba despre Competiţia Regională de Baschet Special Olympics, abilităţi individuale, care s-a desfășurat joi, 15 noiembrie, la Arena „Antonio Alexe”.

Proiectul s-a derulat în perioada aprilie - noiembrie 2018, şi a cuprins două Competiţii Regionale Special Olympics. Prima, cu tema „Fotbal - Abilităţi individuale”, a avut loc anul acesta, în 17 mai, iar cea de-a doua, cu tema „Baschet - Abilităţi individuale”, s-a desfășurat joi, 15 noiembrie, la Arena Antonio Alexe.

Evenimentul a debutat cu defilarea emoționantă a delegațiilor din cele șase județe participante (Bihor, Arad, Bistrița, Sălaj, Timiș și Hunedoara), urmată de dansul majoretelor Andreea și Georgiana de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea. În continuare, elevul Sebastian Hamza, din clasa a VI-a A, a rostit jurământul Special Olympics: „Vreau să câştig! Dar dacă nu pot câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!”.

Evenimentul a fost prezentat de Victor Mihalcea, care a animat atmosfera alături de Leone, mascota CSM Oradea.

De asemenea, a existat și un moment festiv, în cadrul căruia au luat cuvântul prof. Teodora Pantazi, directoarea CSEI Nr. 1 Oradea, Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor și Petruţ Drăgan, directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Bihor.

Înainte de a se da startul competiției, participanții la concurs au făcut câteva exerciții de încălzire împreună cu Valeria, studentă în anul III la Kinetoterapie.

Parteneri implicaţi în acest proiect, alături de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea, ISJ Bihor, Fundaţia Special Olympics România și școlile participante au fost: DJTS Bihor, Asociaţia CES-Colaborăm Educăm, Liceul Sportiv „Bihorul”, CSM Oradea, Universitatea din Oradea (Facultatea de Geografie, Turism şi Sport; Departamentul de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie) și Spitalul Pelican, care a asigurat prezența ambulanței pe perioada derulării concursurilor.

Coordonatorul acestui proiect a fost prof. kinetoterapeut Adrian Omuţ, de la CSEI Nr. 1 Oradea.

La final, Vasile Marcu - Universitatea Oradea, Alina Vese - ISJ Bihor și Teodora Pantazi - CSEI Nr. 1 Oradea au acordat premiile, care au constat în medalii, diplome și câte un pachețel cu dulciuri.