Duminică, 25 februarie, în jurul orei 14.30, pe traseul unei conducte de țiței, de la un parc de sonde la depozitul de țiței al OMV Petrom, s-a produs o spărtură accidentală, în interiorul unei proprietăți private, aparținând familiei Costaș, prin care a fost afectată de poluare o suprafață de 150 mp.

 

Este a doua oară când familiei Costaș i se sparge conducta cu ţiţei. Pe 30 decembrie, anul trecut, o ţeavă care transporta ţiţei, aflată în proprietatea OMV-Petrom, s-a rupt. Deși Compania OMV Petrom trebuia, conform legii, să anunțe poluarea în cel mult două ore de la producerea ei, acest lucru s-a întâmplat abia anul acesta, pe 4 ianuarie. Din cauza poluării care a avut loc în 30 decembrie, familia Costaş a ajuns în instanţă cu Petrom. Potrivit păgubiților, în procesul-verbal de constatare a incidentului s-a notat că a fost afectată o suprafaţă de 100 metri pătraţi, deşi era de 700 metri pătraţi.

La acea dată, familia Costaș, care este proprietara terenului poluat cu țiței din Suplacu de Barcău, nu s-a înțeles cu OMV Petrom în ce privește cuantumul despăgubirilor la care proprietarii terenului au dreptul potrivit legii, compania oferindu-le acestora o despăgubire de 2.300 lei, în vreme ce suma solicitată de familia Costaș a fost mult mai mare, de peste 10.000 lei.

Duminică, 25 februarie, în jurul orei 14.30, pe traseul unei conducte de țiței, de la un parc de sonde la depozitul de țiței al OMV Petrom, s-a produs o spărtură accidentală, în interiorul proprietății familiei Costaș, prin care a fost afectată de poluare o suprafață de 150 mp.

Într-un comunicat de presă, transmis luni, 26 februarie, de către Garda de Mediu Bihor, se arată că „operatorul a intervenit de urgență prin oprirea pompării țițeiului pe respectiva conductă”.

O echipă de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Bihor s-a deplasat la fața locului, pentru constatarea prejudiciului asupra mediului și identificarea operatorului și a măsurilor demarcate de către poluator, privind extinderea sau agravarea prejudiciului adus mediului, dispunând următoarele măsuri: asigurarea accesului pe amplasament, pentru realizarea ecologizării din partea proprietarului privat al terenului; etanșarea conductei de transport țiței în zona avariată; ecologizarea terenului afectat de poluare de către operator, precum și notificarea instituțiilor de mediu privind cantitatea de sol contaminat și modul de realizare a măsurilor impuse.