Peste şase tone de deșeuri au fost adunate în cadrul acțiunii de igienizare prin voluntariat a zonelor accidentate din Padiș. Primul weekend din această lună (2-4 iulie) a fost despre o inițiativă a Administrației Parcului Natural Apuseni alături de Clubul Alpin Român - Filiala Cluj, pornită dintr-o preocupare comună, aceea de a diminua substanțial deșeurile nevăzute, dar simțite în Parcul Natural Apuseni.

După acțiunea de igienizare a Lacului Beliș - Fântânele, organizatorii au hotărât să continue cu zonele accidentate ce au un impact mai puțin sesizat, dar deosebit de periculos asupra carstului din Apuseni. Adâncituri formate la suprafața carstului, cum sunt avenele sau dolinele, sunt adeseori confundate cu gropi de gunoi. Aceste adâncituri în realitate fac parte din sistemul carstic, iar deșeurile ajung să fie transportate de către apă în subteran, determinând poluarea continuă a apelor care la ieșirea din subteran vor fi utilizate de către oameni, punând în pericol inclusiv sănătatea acestora.

Cu mult efort, asigurați în coardă sau nu, cu ajutorul furcilor, lopeților și cazmalelor, dar și numai cu mâinile, utilizând doar mănuși, au scormonit și înlăturat deșeuri din avene sau doline, care sunt adeseori confundate cu gropi de gunoi. “Rezultatele arată că acțiunea a dat un randament excelent. 6,46 tone de deșeuri adunate și un număr total de circa 1000 de saci de 120 L colectați demonstrează o bună organizare și faptul că cei 80 de voluntari au venit hotărâți să schimbe ceva, vor munți mai curați și oameni mai responsabili în relația cu natura. În ciuda condițiilor meteo nefavorabile, cu ploi de munte reci și importante cantitativ, voluntarii nu au fost intimidați de disconfortul creat de mixul de deșeuri cu ploile abundente. Ne-a unit un principiu sănătos - acela că natura este si casa noastră”, se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Parcului Natural Apuseni. Acțiunea de igienizare a fost organizată de Administrația Parcului Natural Apuseni, respectiv Clubul Alpin Român - filiala Cluj, și a fost sprijinită de sponsorul principal, Creatopy, alături de Salvamont Salvaspeo Bihor, AVE BIHOR, Jandarmeria Bihor, Adventure Center, Casa Ursilor, La 5 Casute, Brinel. Acțiunea a demonstrat că nimic nu este imposibil pentru parteneri și voluntari perseverenți, dedicați și implicați în acțiunile asumate.