Liderii cultelor religioase din Bihor au dat publicității o epistolă, intitulată „Scrisoare către bihoreni”, în care fac un apel la responsabilitate și discernământ față de organizarea paradei „Oradea Pride”, anunțată pentru sfârșitul acestei luni.

Scrisoarea a fost trimisă prefectului județului Bihor, Marcel-Daniel Dragoș, președintelui Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, primarului Florin Birta, precum și reprezentanților instituțiilor mass-media din Bihor.

Epistola, intitulată „Scrisoare către bihoreni”, pornește de la mesajul biblic „Ținând Adevărul întru Iubire” (Efeseni 4, 15), și este semnată de: PS Sofronie - episcopul ortodox român al Oradiei; PS László Böcskei - episcopul romano-catolic de Oradea; PS Virgil Bercea - episcopul greco-catolic de Oradea; PS Bogdán Szabolcs János – episcopul reformat al Eparhiei de pe lângă Piatra Craiului; pastorul Ioan Moldovan - președintele Comunității Penticostale de Oradea; pastorul Mihai Micula - președintele Comunității Baptiste de Oradea; pr. Mátyás Attila – parohul Bisericii Evanghelice Lutherane din Oradea - și de Shaliach David Nagy – președintele Federației Comunităților Evreilor Mesianici din România.

„Trăim vremuri în care pacea și liniștea unei comunități sunt tot mai ușor de tulburat, iar echilibrul social – construit de înaintașii noștri în timp, cu mult sacrificiu – poate fi zdruncinat nu doar de crize exterioare, ci mai ales de tensiuni care apar dinăuntru, din felul în care ne raportăm unii față de alții, la diferențele dintre noi. În acest context, luând act de intenția organizării, la finalul lunii iulie, a unei parade publice sub titulatura „Oradea Pride”, simțim – în calitate de slujitori ai Bisericilor creștine și ai Comunității evreilor mesianici din Oradea și Bihor – chemarea și datoria lăuntrică de a adresa un cuvânt în spațiul public. Nu în spirit polemic, ci ca o mărturisire responsabilă, izvorâtă din grija sinceră pentru binele comun”, anunță semnatarii scrisorii. Aceștia menționează că: „nu se află în postura de a fi împotriva vreunei persoane și cu atât mai puțin de a judeca, de a condamna sau de a stigmatiza, căci „Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul” (I Corinteni 13, 5)”.

Liderii religioși sunt de părere că, nu de puține ori, astfel de manifestări sunt alcătuite din grupuri venite din afara comunității locale, „oferind iluzia unui consens sau a unei prezențe masive care, în realitate, nu reflectă firescul social al locului”.

„Tocmai pentru că prețuim omul, în toată complexitatea și unicitatea lui, simțim nevoia să rămânem lucizi și atenți la direcțiile culturale, pur omenești, care, deși prezentate adesea ca pași spre «libertate» și «open-mindedness», pot aduce cu ele confuzie valorică și tensiune socială, contribuind și mai mult la polarizarea spațiului public. Nu orice noutate este progres și nu orice acceptare publică este un semn de sănătate socială”, se menționează în scrisoare.

Semnatarii documentului își manifestă îngrijorarea cu privire la efectele sociale, culturale și simbolice ale unor astfel de manifestări publice.

„În plan comunitar, libertatea adevărată înseamnă mai mult decât a putea face orice: înseamnă a ști ce e bine de făcut pentru toți. Nu solicităm interdicții, dar cerem discreție, cumpătare și respect pentru sensibilitățile unei majorități silențioase. Această majoritate nu urăște, ci binecuvântează, se roagă și caută să înțeleagă vremurile, fără a dori să fie reeducată de curentele unei lumi autosuficiente, care se înstrăinează de Dumnezeu, a Cărui Prezență a devenit din ce în ce mai incomodă, realmente un obstacol în calea «fericirii» omului”.

Semnatarii scrisorii cer autorităților să cântărească cu discernământ organizarea unor astfel de evenimente în spațiul public și să țină cont nu doar de libertatea de expresie, ci mai ales de unitatea și pacea socială, formarea copiilor și sensibilitățile morale ale unei comunități întregi.