Direcţia de Sănătate Publică Bihor informează că începând de mâine, 28 septembrie, în judeţul Bihor va începe administrarea celei de a treia doze de vaccin. Această doză este recomandată persoanelor cu risc mare de a dezvolta forme severe.

Astfel, cea de a treia doză este recomandată personelor cu vârste de peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanelor din centrele medico-sociale, dar şi celor din alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare. Doza 3 se recomandă și persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ. Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin şase luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală. Important este și faptul că doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile Comirnaty, produs de compania Pfizer&BioNTech, sau Spikevax, produs de compania Moderna. Se recomandă menținerea tipului de vaccin pentru cea de a treia doză, dar la solicitarea expresă poate fi utilizat oricare din cele două tipuri de vaccin menționate, spun reprezentanții DSP Bihor.

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice.

DSP Bihor anunță și că programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare. Medicii DSP subliniază că vaccinarea anti-Covid ajută la reducerea cazurilor severe și a deceselor și spun că vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european

 

Programul de funcţionare a centrelor de vaccinare

Centrele de vaccinare și-au prelungit programul, iar în centrele de vaccinare cu activitatea suspendată din localitățile Sălard, Popești, Tileagd, Oșorhei, Săcueni, Bratca, Sânmartin, Sântandrei, Tinca se poate realiza vaccinare prin echipe mobile conform procedurilor și instrucțiunilor de lucru. Programul de funcţionare este următorul: Aleșd - Spitalul Orășenesc Aleșd, Pfizer, L-V 15.00-20.00; Beiuș - Centru, Sala de sport, Pfizer L-D, 08.00-20.00 şi  Johnson&Johnson Joi, 8-20; Marghita, Sala de sport - Colegiul Național Octavian Goga Marghita, Pfizer, L-V 14.00-20.00; Oradea - Spitalul Pelican, Pfizer, L-D, 08.00-20.00; Oradea - Spitalul Clinic de Urgență „Avram Iancu”, Pfizer, L-V, 08.00-14.00; Oradea - C.M.D.T.A. Pfizer, L-V, 08.00-14.00; Oradea - Centrul 3 Modular Piaţa Emanuil Gojdu, Moderna L-D, 08.00-20.00; Oradea - Centrul 2 Modular Piaţa Emanuil Gojdu, Astra Zeneca, Luni și Joi, 08.00-20.00; Salonta - Casa de Cultură, Pfizer, L-V, 08.00-20.00; Ștei - Spitalului Orăşenesc, Pfizer, L-V, 15.00-18.00; Valea lui Mihai - Secția exterioară a Spitalului Dr. Pop Mircea, Pfizer, L-V, 08.00-20.00.