Orădenii au la dispoziție o lună pentru a admira importante tezaure monetare și de podoabă, armament și vase ceramice, descoperite în ultimii cinci ani pe teritoriul județului Bihor, care aparțin tuturor perioadelor arheologice din Neolitic și până în Evul Mediu târziu.

Expoziția, care a fost deschisă publicului începând cu data de 17 septembrie, a fost dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului și a fost vernisată în prezența fostului manager al Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, a managerei Direcției Județene pentru Cultură Bihor, Adriana Ruje, a sefului secției arheologie, Gruia Fazekas, și a managerului interimar al instituției muzeale, Gabriel Moisa. Cel din urmă a subliniat faptul că astfel de expoziții, dedicate Zilei Patrimoniului European, a cărei prime sărbătoriri a avut loc în anul 1985, vor continua în viitor, dar și faptul că expoziția a fost pregătiră de Aurel Chiriac.
„Am gândit și am pregătit această expoziţie pentru a fi una sugestivă pentru ceea ce înseamnă descoperirea arheologică, şi pe de altă parte pentru ce înseamnă munca arheologilor de la Muzeul Ţării Crişurilor, sigur, în colaborare cu cei care au descoperit unele artefacte expuse aici", a spus Aurel Chiriac. Fostul manager a subliniat importanța muncii în teren depusă de arheologii muzeului, în special în perioada 2018-2019, când aceștia au participat și la mutarea patrimoniului în noul sediu, dar și importanța persoanelor private, „detectoriștii", care au adus la muzeu obiectele descoperite în teren de-alungul timpului.
Din cele 500.000 de piese care se află în custodia Muzeului Țării Crișurilor, 100.000  sunt piese arheologice, iar mare parte din cele descoperite în ultimii cinci ani fac obiectul expoziției inaugurate acum.
Printre tezaurele expuse se află: tezaurul de podoabe dacice din argint de la Aştileu, sec II î. Hr - sec I d. Hr; tezaurul de podoabe dacice din argint de la Uileacu de Criş , sec II î. Hr - sec I d. Hr., tezaurul de monede de la Vadu Crişului - „Măgura”, sec I î.Hr., tezaurul de monede de la Groşi, din prima jumătate a sec. XVII, tezaurul de monede şi podoabe de la Almaşu Mic, din a doua jumătate a sec XIII. Se mai pot admira topoare plate din cupru, din perioada timpurie a epocii bronzului, zona Aștileu-Gălășteni, topoare din bronz de tip celtic din secoleleXIV-XIII î. Hr, vase ceramice din situl medieval Târgu de Vineri (sec XII- XVII), dar și inele de bronz, catarame și nasturi din bronz sau vârfuri de săgeți din epoca medievală.
Așa cum a explicat Gruia Fazekas, artefactele expuse provin din 28 de localități din județul Bihor, mare parte fiind piese descoperite în cadrul lucrărilor efectuate în Cetatea Oradea, care au fost restaurate. Pentru a sublinia importanța pe care persoanele private au avut-o în lărgirea patrimoniului muzeal, în dreptul obiectelor predate de aceștia muzeului se află inscripții cu numele lor și anul descoperiri.
Expoziţia „Descoperiri arheologice recente din Țara Crișurilor” va rămâne deschisă publicului până în 17 octombrie 2021 și poate fi vizitată de marți până duminică în intervalul orar 10.00-18.00.