Persoanele care desfăşoară activităţi esenţiale şi care ar fi trebuit să primească prima doză de vaccin anti-Covid din 28 ianuarie vor fi reprogramate, urmând să fie imunizate începând cu data de 8 februarie, a anunţat marţi, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel naţional, medicul Valeriu Gheorghiţă.

Soluția pentru continuarea campaniei de vaccinare fără afectarea dozelor de rapel, a vaccinării persoanelor cu boli cronice, a celor de peste 65 de ani și a persoanelor din centrele medico-sociale, centrele de dializă și a persoanelor nedeplasabile de la domiciliu este reprogramarea cu 10 zile a persoanelor care deservesc activități esențiale.

„Avem un deficit de doze de 117.000. Acest deficit este generat în mare parte de faptul că în săptămâna 18-24 ianuarie am recepţionat cu circa 51,3% mai puţine doze decât trebuiau să fie alocate, reprezentând 93.340 de doze. Ca atare, soluţia noastră pentru continuarea campaniei de vaccinare fără să afectăm doza de rapel – fără să afectăm vaccinarea persoanelor cu boli cronice, fără să afectăm vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani – va fi următoarea: începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiale pentru doza 1, ceea ce reprezintă 35.304 persoane. Ele vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie prima zi va fi 8 februarie. Practic, persoanele programate în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie se translatează cu 10 zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării iniţiale. Se menţine acelaşi ritm de vaccinare cu doza 1 pentru restul persoanelor, ceea ce înseamnă 176.861 de persoane”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă. El a precizat că va fi asigurată doza de rapel pentru persoanele deja vaccinate.  „Se asigură doza de rapel pentru persoanele care au fost deja vaccinate până în acest moment şi reprezintă un număr total de 441.149 de persoane care îşi efectuează rapelul din data de 27 ianuarie până în perioada lunii februarie. Perioada dificilă pentru noi este până pe 15 februarie. Este un moment pe care dorim să îl depăşim împreună, să îl depăşim prin solidaritatea şi cred că la acest moment mai mult ca niciodată este nevoie să avem răbdare”, a explicat Gheorghiţă. El a mai afirmat că programarea va fi decalată automat şi persoanele vor fi anunţate de această modificare. 

 

Câte doze au fost irosite

Valeriu Gheorghiţă a afirmat că Româna a primit, până la data de 26 ianuarie, aproape 785.000 de doze, iar stocul existent este de peste 173.000 de doze. Faţă de numărul persoanelor programate există un deficit de 117.000 de doze. Până acum, 1.300 de doze au fost irosite din mai multe motive.

„Revenind la numărul de doze de vaccin recepţionate de România, la data de 26 ianuarie  am recepţionat în total 784.349 de doze. Au fost distribuite în direcţiile de sănătate publică şi ulterior în centrele de vaccinare 610.433 de doze. Stocul existent la acest moment este de 173.916 doze la nivelul centrelor”, a declarat Gheorghiţă. El a precizat că până în prezent au fost irosite aproape 1.300 de doze. 

„Avem un număr de doze irosite de 1.294 doze, ceea ce reprezintă 0,29 la sută din totalul de doze distribuite, din motive care presupun abateri de la lanţul de frig, cum ştiţi foarte bine că au fost câteva situaţii punctuale, deteriorarea flacoanelor, reconstituirea incorectă”, a explicat coordonatorul centrului de vaccinare.

 

Moderna, de la sfârşitul lunii

Medicul coordonator a mai afirmat că până la sfârşitul acestei luni România va avea 36.000 de doze de vaccin de la Moderna.

„De asemenea, mai avem în stoc 14.400 de doze de la compania Moderna, urmează ca pe data de 30 ianuarie să fie recepţionate încă 21.600 de doze ceea ce face ca la sfârşitul acestei luni să avem în total 36.000 de doze de la compania Moderna. Avem, de asemenea, confirmarea pentru săptămâna 1-7 februarie pentru încă 53.000 de doze de la compania Moderna fără să avem încă precizată data la care vor fi livrate aceste doze”, a transmis Gheorghiţă.

 

Cei care s-au infectat după vaccinare

Coordonatorul campaniei susține că persoanele care s-au infectat după administrarea primei doze trebuie să facă cel puțin rapelul, după vindecare. În unele cazuri este recomandată chiar reluarea întregii scheme de vaccinare.

„Dacă o persoană este diagnosticată cu infecție Sars-Cov-2 după efectuarea primei doze evident că se așteaptă vindecarea bolii și la un interval de circa o lună se poate efectua rapelul sau se reia schema complet, dacă perioada dintre prima doză și doza de rapel depășește intervalul de 6 săptămâni, de 42 de zile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a precizat că această situație este încă în dezbatere la nivel de specialiști și că a solicitat un punct de vedere oficial companiei Pfizer.

„Sigur că, de pildă, CDC din SUA nu recomandă reluarea schemei complete, ci doar doza de rapel. În momentul de față, Comisia Științifică din România pledează pentru reluarea schemei complete dacă intervalul dintre prima doză și următoarea depășește șase săptămâni. La acest moment lucrurile sunt în dezbatere, am cerut un punct de vedere și companiei Pfizer, având în vedere că datele de eficacitate la acest moment sunt disponibile pentru administrarea celor două doze. Împreună cu compania și cu Comisia Științifică vom lua decizia potrivită, dar, da, se recomandă cel puțin doza de rapel la aceste persoane”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.