Director cu idei crețe. La Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea o parte din elevi, profesori și părinți sunt nemulțumiți că directorul Daniel Negrean le cere să bage adânc mâna în buzunare pentru un after-party de zece mii de euro. Mai mult, pentru că nu au fost de acord, directorul ar fi trecut la jigniri și amenințări.

Perioada cea mai emoționantă a vieții unor elevi de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, perioada în care se despart de colegi și profesori, a fost umbrită anul acesta de directorul Daniel Negrean. Acesta le-a pus în vedere elevilor să adune câte 200 de lei pentru o petrecere de absolvire. O petrecere de zece mii de euro, așa cum Negrean a văzut la o universitate particulară unde învață copii de bani gata.

Premiere după gardul școlii!

Ideea mini-banchetului datează, conform elevilor, din toamna anului trecut când Daniel Negrean le-ar fi prezentat elevilor oferta. Doar că atunci era vorba de 50 de lei de absolvent.

După ce, în această primăvară le-a vorbit despre 250 de lei, elevii au început să se îndoiască.

„Am discutat cu restul colegilor. Mai erau 4 clase care nu erau de acord să plătească banii. Una dintre ele a cedat pentru că diriginta i-a convins pe elevi și pe părinți. Am mers în biroul domnului Negrean să discutăm și să mai negociem sperând să scădem suma. I-am spus că nu dorim să plătim acești bani. Ne-a amenințat că nu ne va da diploma de bacalaureat, că va face premierea cu noi după gardul școlii. A mai spus că au venit corigenții să-i spună lui ce să facă. Ne-a făcut nesimțiți și a repetat asta ulterior, chiar și când părinții noștri au fost de față. Am vrut să discutăm despre firmele alese. Nici nu a vrut să audă de altceva decât de Top Sound și President. Top Sound cere peste 2.000 de euro, o sumă foarte mare. Și așa, dacă înmulțim 250 de lei pe elev cu numărul de absolvenți iese o sumă foarte mare. Ce se va face cu atâția bani? Apoi, suntem 250 de absolvenți și vor veni câteva sute de părinți. Unde vor încăpea toți în acea curte?”, s-a întrebat retoric un elev care a mai adăugat că, în anii trecuți, serbările au fost simbolice, nu se strângeau bani pentru aproape nimic.

Nemulțumirea este confirmată și de unul dintre profesorii școlii, care afirmă că Negrean a decis să scadă suma, de la 250 la 200 de lei.

„Directorul vrea ca în curtea școlii să se organizeze un mini-banchet, o scenă și câteva mese cu umbreluțe. După festivitatea de premiere, se va servi un pahar de șampanie (lucru ilegal în școală), o cafea, o apă, o prăjitură, ceva sărățele, toate acestea implicând un cost de «doar» 200 de lei de elev, ceea ce ar însemna 49.600 de lei, adică 248 de absolvenţi ori 200 de lei. Suma este considerată de elevi, părinți și o parte din profesori, exagerată. Prin urmare, elevii nu își doresc acest «after party», au spus că nu vor da bani și nu vor participa. Pentru a realiza ceea ce și-a propus, directorul a convocat mai multe ședințe cu diriginții claselor a 12-a, a negociat de unul singur și doar cu cele două firme care se vor ocupa de eveniment (Top Sound și President), a participat la câteva ședințe cu părinții pentru a-i convinge să dea banii. Asta pentru că unii diriginți nu au fost capabili să-i convingă, în condițiile în care un cadru didactic nu are dreptul de a condiționa desfășurarea unei activități de strângerea de fonduri”, spune dascălul care confirmă spusele elevei, anume că directorul i-ar fi jignit pe absolvenți și pe diriginți, amenințându-i că nu vor avea dreptul să intre în curtea școlii la festivitate, că vor primi diplomele de bacalaureat cu întârziere, și că va face tot ce e posibil pentru a-i pedepsi (nu le va elibera adeverințe etc).

Banii strânși „cu presiune, amenințări și jigniri”, vor fi „donați” unei asociații de părinți a școlii care va efectua ulterior plățile.

Daniel Negrean i-ar fi jignit nu doar pe elevi și profesori ci și pe părinți. Unul dintre ei a povestit, pentru Crişana, că li s-a spus că „ce fel de părinți suntem noi dacă nu suntem în stare să-i convingem pe copii. S-a ajuns la amenințări. Că elevii și clasa nu vor participa la ultimul sunet de clopoțel și nu vor primi diplomele de-a 12-a. Nu toți elevii sunt bogați. Unii stau la internat. Ei au încercat să negocieze, să dea doar 100 de lei și să nu urce pe scenă, dar directorul nu a fost de acord. Nu este vorba neapărat de bani, cât de comportament. Când a intrat să discute cu noi la ședință, nici măcar nu a dat bună ziua. Nu se poate să ne amenințe în felul acesta. Am vrut să mergem împreună cu mai mulți părinți la Inspectoratul Școlar dar ne-am răzgândit pentru că nu vrem să le facem rău copiilor”.

 

„Dacă mergem în parcare îi vedem pe toți ce mașini au!”

Directorul Daniel Negrean are o cu totul altă perspectivă asupra situației.

„Dacă stau toată ziua să mă iau după ce denaturează unii, nu are niciun sens. Dacă cineva vă plătește pentru chestia asta, ok”, a spus directorul la începutul dialogului, cerând numele elevilor și profesorilor care au luat legătură cu Crișana. „Nu i-a obligat nimeni pe copii să adune bani. Am să merg și eu la Parchet să întreb. Dacă cineva te denigrează, presa de ce nu spune cine sunt oamenii ăia? Nu suntem toți puși așa, în situația ca cineva să spele pe jos cu tine. Cine nu vrea, să nu participe la eveniment. Dacă se va continua în acest fel nu se va organiza nimic, cum a fost anul trecut. M-am gândit la un eveniment inspirat de ceea ce s-a întâmplat la Ohma, la ce am văzut când am fost la festivitatea lor” a spus Negrean care, atunci când reporterul i-a spus că la Ohma învață oameni care au bani, i-a replicat: „Părinții nu asta spuneau. Dacă mergem în parcare îi vedem pe toți ce mașini au, dar asta e altă discuție. Părinții au spus că ei sunt de acord, că nu elevul trebuie să dea banii. Orice activitate extracurriculară este ținută de către părinți. Faptul că noi asociam, după festivitatea de premiere care este o chestie instituționalizată, o festivitate de tip socializare, în care părinții și profesorii să poată vorbi mai apropiat, să își facă poze să poată bea o apă, o cafea și-un fursec, era altceva”.

Întrebat de reporter de ce un astfel de eveniment costă zece mii de euro, Negrean a explicat: „există niște costuri ca să poți să aduci o scenă. Eu nu sunt de vină că prețul pentru o scenă este 2.200 de euro. Dacă omul spune că atâta costă. Nu e semnat niciun contract, erau doar niște discuții preliminare. Mai departe, cât costă pentru 50 de persoane, mâncarea etc. Poate că ar costa doar 10 lei, dar poate transportul, munca celor care vin să servească, este 20 de lei. Nu știu. Au fost doar niște discuții preliminare care au fost interpretate”. Directorul a mai adăugat că el este între ciocan și nicovală pentru că cei mai mulți părinți și elevi vor organizarea evenimentului și câțiva („Gică contra”, conform propriilor spuse) nu-și doresc. Cei care doreau au întrebat ce să facă iar el a vrut doar să-i ajute, să vorbească cu cei care nu erau de acord.

 

„O chestie care să ne scoată din anonimat!”

În ceea ce privește amenințările și jignirile, Negrean a negat: „Nici vorbă. Le-am spus că nu mi se pare normal să nu existe niciun fel de afinitate între un elev și școala pe care a terminat-o. Și dacă noi i-am respectat până la capăt, nu vom face ca, de exemplu, când facem programarea pentru diplome și unii nu se pot trezi dimineața de la 8.00 la 9.00, și vin la ora 17.00, să le mai dăm diplomele. Dar dacă vrei să scoți, poți să scoți din context. M-a deranjat mult că lucrurile astea au venit de la niște colegi care au participat la dicuții. Puteau să spună că ei nu mai vor să participe dar să informeze corect. Le-am cerut să vină cu contraofertă. Au venit acum, în ultima săptămână să mergem la Teatru. Ce să facem la Teatru? Ați pregătit un moment artistic? Sunteți în stare să chemăm niște oficialități, mai ales că ne lăudăm cu rezultatele pe care le avem? Părinții sunt pregătiți de Teatru, știu să parcheze în centrul orașului, nu-i aglomerație destulă? Hai, de la școală, du-te până la Teatru. Degeaba vrei să spui că e mai ieftin acolo, dar trebuie să le vezi din altă perspectivă. Suntem o școală axată pe servicii hoteliere și economic și ne-am gândit să avem un început aici, la școală. Să o dotăm cu niște măsuțe tip cocktail, cu niște fețe de masă, să nu fim obligați să apelăm la alții. Să fie un început pe care să-l continuăm în anii următori. Așa cum au plătit anii trecuți banchetele elevilor la diferite case de nunți, la sume de 5 ori mai mari, eu am vrut să organizăm o chestie care să ne scoată din anonimat”.      

 

Să facă plângere la Inspectorat

Contactat de Crișana, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, spune că elevii nu trebuie să adune bani. „Eu am avut videoconferință cu directorii în repetate rânduri și le-am spus că nu trebuie să adune niciun leu. Nici fondul școlii, nici bani pentru altceva. Părinții și elevii să ne sesizeze nouă dacă cineva le-a cerut bani. Nici nu trebuie să vină la Inspectorat. Doar să trimită o adresă în acest sens. Nu pot să cred că se întâmplă așa ceva după câte discuții am avut cu ei pe tema asta. Dacă se confirmă, declanșăm o procedură de cercetare disciplinară. Poate organiza, dacă vrea să facă un careu sau ceva, dar din fonduri proprii. Nu am mai avut cazuri de acest gen. Au mai fost discuții anul trecut dar nu s-a întâmplat nimic” a spus Horea Abrudan care a schimbat total discuția când reporterul i-a explicat metoda care, de altfel, se folosește cam în toate școlile, anume, banii sunt adunați prin asociația de părinți. „Dacă e vorba de asociație să nu fie cumva părinții de vină. E altceva. Părinții dictează asupra felului în care își direcționează sumele. Directorul nu are dreptul să condiționeze nimic. Dacă asociațiile de părinți strâng bani pot merge la director și îi pot spune că vor să îl sprijine. Să cumpere videoproiectoare, imprimantă etc. E altceva. Inițiativa nu trebuie în niciun caz să pornească de la director”, a mai spus Abrudan.

Cum ar veni, frumos, elegant, fără ca profesorii sau directorii să se murdărească pe mâini, elevii și părinții pot fi constrânși să facă aproape orice, atâta timp cât pixul și catalogul sunt în mâna profesorului, iar de ele depinde viitorul copilului.