Dotări la Spitalul Municipal Episcop „Nicolae Popovici” - Ecografe noi la Beiuş
Zilele trecute, managerul Claudiu Lupău anunța, prin intermediul grupului public „Raport de Manager. Spitalul Municipal «Episcop Nicolae Popovici»”, de pe Facebook, că „au sosit în Spitalul Beiuș mult așteptatele ecografe multidisciplinare, generație 2022, care pot deservi toate specialitățile medicale”.
Cele două ecografe au venit prin proiectul România-Ungaria: «Proiect integrat de dezvoltare adecvată în zona montană a județului Bihor, îmbunătățirea accesului și dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervențiilor medicale pentru situații de urgență - Faza FA». Liderul de proiect este Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu UAT Beiuș. Contractul de finanțare a fost semnat în 2019, pe lângă Municipiul Beiuș, mai fiind șase parteneri: orașul maghiar Berretyoujfalu, municipiile Oradea, Salonta și Marghita, orașul Aleșd și Universitatea din Oradea - Facultatea de Medicină și Farmacie.
După cum preciza Claudiu Lupău, managerul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici”, primirea performantelor ecografe a fost urmată de „o sesiune de training susținută de reprezentanții importatorului, ocazie cu care medicii din Spitalul Beiuș cu competență în ecografie și-au însușit caracteristicile tehnice ale aparaturii”.
Pentru detalii despre modul în care noile ecografe vor contribui la mai buna diagnosticare a cazurilor investigate, am solicitat un interviu medicului radiolog Eva Szabo:
„Sunt de generație mult mai nouă și oferă o calitate a imaginii mult mai bună, mult superioară față de ce oferea aparatul anterior, are niște softuri mult îmbunătățite și un avantaj foarte mare ar fi, din punctul meu de vedere, faptul că putem ajusta mult mai mulți parametri în funcție de conformația fizică a pacientului, astfel încât să obținem imagini optime, personalizate pentru pacient. Este un avantaj foarte mare și ajută la obținerea unor imagini de calitate, mult superioară și asta generează un diagnostic mai rapid și de o acuratețe mult mai mare. În mod cert, se va reduce timpul de examinare, pentru că se va vedea mult mai bine și, repet, calitatea imaginii contează foarte mult în imagistică, practic, noi lucrăm cu imagini; cu cât avem imagini de o calitate mai bună, cu atât diagnosticul este mai țintit și de o acuratețe mai mare”.
Dacă ar avea și cine sa lucreze cu ele!