Dragobete - Povestea dragostei la români
Zilele următoare sunt un scurt șirag de sărbători dedicate veseliei, fericirii și sentimentelor de pace și bună înțelegere, toate în sensul dăruirii atenției, tandreții și iubirii dintre oameni.
Data de 24 februarie are semnificația sărbătorii iubirii la români prin Ziua lui Dragobete, zeul tinereții, protectorul tinerilor și patronul iubirii. Dragobete a rămas, până în ziua de astăzi, simbolul suprem al dragostei autohtone, sub genericul: „Dragobetele săruta fetele!”
Această sărbătoare, urmată de Ziua Mărțisorului și apoi de Ziua Femeii din data de 8 martie, este una semnificativă pentru a omagia femeia, ca adolescentă, mamă, soție, bunică ori străbunică.
În Tabăra „Ceata lui Pițigoi”, în fiecare zi de sâmbătă, în Orășelul Copiilor, își etalează talentele creative mulți elevii, sub îndrumarea profesoarei Ecaterina Grecu, director de tabară, și a profesoarei Florina Rodica Denuț, pentru confecționarea de felicitări, mărțișoare și obiecte decorative, prin care elevii își personalizează sentimentul de adorație și respect față de mămicile și bunicile lor și, bineînțeles, față de prieteni apropiați, dar, în special, față de cadrele didactice care le călăuzesc pașii spre îmbogățirea cunoștințelor generale și speciale.
În timpul activității din 17 februarie, Susana Dumitru, coordonatoarea pentru relațiile cu părinții „pițigoilor” din tabără, a avut revelația de a institui o comisie „ad hoc” care a evaluat, apreciat și clasificat lucrările executate de copii, în ordinea vârstei lor, stabilind cele mai frumoase, ingenioase și expresive concepții executate. Astfel, s-a realizat următoarea evidențiere: Roxana, Toni, Nicolas, Ștefan, Andrei, David, Bianca, Erick, Matei Pop și alții.
Este de evidențiat și contribuția personală a voluntarilor foarte determinați de a participa la aceste activități, în mijlocul „pițigoilor”, aceasta fiind o practică eficientă, constructivă, în perfecționare, în viitoarea specializare, astfel: studenta Annamaria Pantea, în domeniul educației școlare, iar studentul Cornel Dușmanu, în domeniul artei plastice.
Pe de altă parte, dorința membrilor proiectului „Cetățeni activi la puterea a treia”, de a oferi felicitări, mărțișoare și obiecte decorative, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, a motivat întâlnirea de la Centrul Social Multifuncțional pentru Persoane Vârstnice, din Rogerius, aflat în subordinea DASO, de a confecționa și crea numeroase surprize, în care s-a ascuns un „grăunte de atașament”, pentru beneficiarii din Casa Frențiu, dar și din spitale sau din centrele sociale ori din adăposturile destinate persoanelor vulnerabile.
Frumuseța sufletelor și îndemânarea doamnelor care au confecționat felicitări și mărțișoare au scos în evidență dragostea și dăruirea care se îndreaptă cu ocazia Zilei de 8 Martie spre toate femeile, fie ele mame, soții, bunici sau străbunci, care au dat naștere la numeroase generații de tineri frumoși ce au contribuit, prin profesiunea lor, la dezvoltarea și prosperitatea țării.
Miorița SĂTEANU
Comentarii
Nu există nici un comentariu.